Nema sumnje da deca mogu brak pretvoriti u totalni haos, kao i da se oba partnera u pojedinim trenucima osećaju bespomoćno. Međutim, ono što sigurno znam, nakon 33 godine bračnog života i podizanja našeg sina, jeste to da svaki par i porodica mogu emocionalno i duhovno da napreduju, ukoliko postoji želja i obostrani trud.

Evo 15 saveta koji će vam pomoći da pronađete pravi put kroz neverovatno putovanje zvano "brak":

Ne zaboravite - vi ste roditelji.

Biće trenutaka kada će vaši prijatelji i šira porodica davati savete u vezi vašeg deteta. Međutim, vi ste roditelj i vi svoje dete poznajete bolje od svih ostalih. Uvek se potrudite da budete na istoj strani kada odlučujete šta je najbolje za vaše dete i vaš odnos će svakako napredovati.

Uvek budite tu jedno za drugo.

Ovo je sasvim nova faza vašeg života kroz koju konstantno učite - najpre kao par, kao roditelj, ali i kao vi sami. Postavite strpljenje i podstrek na vrh liste prioriteta.

Pokažite međusobno poštovanje.

I vi i vaš partner treba da dajete sve od sebe. Ukoliko tako nastavite, videćete da se stvari odvijaju na pravi način. Umesto da partneru stalno nešto zamerate, trudite se da ga podstaknete da bude još bolji, tako što ćete i vi sami biti.

Prihvatite razlike.

To ne znači da je jedna strana u pravu, a druga nije. To jednostavno znači da postoji više načina da se nešto uradi. Ovo je još jedna prilika da učimo jedni od drugih, prihvatimo i pokušamo da usvojimo sve ono dobro što druga strana poseduje.

Ne takmičite se sa svojim partnerom.

Igra zvana “Ko se više trudi” uvek se završava bez pobednika. Svaki doprinos je važan. Zamolite za dodatnu pomoć ukoliko vam je potrebna, ali pitajte sa ljubavlju i zahvalnošću, a ne sa očekivanjima i besom.

Otkrijte svoje strahove

Svi roditelji imaju strahove. Možda se sa nekim strahovima nikada pre niste susreli, pa će vas mnogi i iznanaditi. Neotkriveni strahovi su potencijalni uzrok za napetost u vašem odnosu.

Poštujte strahove vašeg partnera

Iako ne vidite osnova za strah svog partnera, to ne znači da ne treba da ga poštujete i podržite. Potrudite se da ga saslušate sa saosećanjem, jer ćete mu samo na taj način pomoćida se oslobodi tog istog straha.

Podjenako podelite roditeljske uloge

“S obzirom da više vremena provodim sa decom, ja imam više prava da odlučujem” - ovakvim stavom ćete samo udaljiti svog partnera i stvoriti međusobni jaz. Razmotrite sve opcije kako biste se podjenako osećali bitnima.

Otvoreno razgovarajte o svemu.

Kada dobijete dete otkrićete neke sasvim nove stvari o svom partneru. Otvoreno razgovarajte o svemu što vas muči ili što vam se ne dopada kako biste otkrili šta uzrokuje takvo ponašanje.

Fokusirajte se na partnerove dobre strane.

Ukoliko vaš partner ima bilo kakav problem kada je vaša beba u pitanju, ukoliko sumnja u sebe i smatra da nije dovoljno dobar roditelj, potrudite se da ga podsetite na sve ono u čemu je najbolji kao tata/mama.

Pokažite svoju zabrinutost.

Drage mame, ukoliko se više ne osećate seksi ili poželjno, od ključne važnosti je da sve to podelite sa svojim partnerom, kako biste zajedno poradili na tome. 

Drage tate, ukoliko vas vaša supruga i dalje privlači, ali vidite da je uloga majke preopterećuje, recite joj da i dalje mislite da je prelepa i atraktivna. Pokažite joj da je svakako mnogo više od “mame”.

Ne izbegavajte seksualne odnose.

Iizazvaćete katastrofu ukoliko čekate da budete dobro raspoloženi kako bi imali intimne odnose. Zaboravite na glavobolju i umor i budite sigurni da ćete mirnije spavati u naručju svog partnera.

Neka vaša spavaća soba bude svetilište.

Jako je važno da u životnom prostoru imate samo svoj prostor koji će vas uvek podsetiti da niste samo roditelji - vi ste ljubavnici i najbolji prijatelji.

Svakog dana budite zahvalni na vašem zajedničkom uspehu.

Vi ste jenini koji su zaslužni za to što je vaše dete na ovom svetu. Znajući koliko volite to malo čudo, uvek mislite o tome koliko ste srećni i zahvalni što ste našli jedno drugo i stvorili svoju porodicu.

Opustite se.

Što ste više nasmejani, to ćete više ljubavi osećati. Smejte se zajedno. Smejte se u sebi. Smejte se!