Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispovest jedne mame: I muškarci proživljavaju spontani pobačaj

"Ako je žena izgubila bebu, to ne znači da nije majka. Ako muškarac nije u drugom stanju, to ne znači da nije otac."... Pročitajte iskrenu ispovest majke koja je doživela spontani pobačaj...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Od pet faza tugovanja, najdraža mi je bes. Nakon što mi se desio spontani pobačaj sa prvim detetom, bila sam besna nekoliko nedelja. Bila sam ljuta na ceo svet i imala sam mali milion razloga za to. najdenom sam dobila nalet energije koji sam usmerila u čišćenje kuće, ne bi li to bio moj put do duševnog isceljenja. 

Pogledajte i 5 stvari koje sam naučila nakon pobačaja

Tokom faze opsesivnog sređivanja ni jednom nisam prestala da zapitkujem svog muža kako se on nosi sa mojim gubitkom. Nakon prebiranja po sopstvenim osećanjima koje me je dovelo da otrkijem nove delove sebe i u skladu sa tim porazmislim o jednoj bitnoj stvari koja mi nije bila ni na kraju pameti. Pobačaj nije bio samo moj gubitak - pobačaj je naš gubitak. 

Kada žene progovore o pobačaju, svaka priča liči jedna na drugu: osećala sam se tako usmaljeno, delovalo mi je kao da mog supruga nije ni briga. Ništa mi ne govori. Kao da se njemu ništa nije dogodilo.

Pogledajte i Zbog čega se retko priča o spontanom pobačaju?

Realno gledajući, muškarci su obično izopšteni iz priče o pobačaju. Sva pažnja usmerena je na ženu sa ciljem da se ona što pre oporavi. "Kako je ona? Da li je ona dobro?"

Kao umetnica koja se bavi filmskom produkcijom, moj cilj je da detabuiziram sponatni pobačaj i podstaknem ljude da slobodno o njemu govore. Mnoge žene imaju isti cilj kao i ja, tako da njihove priče objavljujemo i "širimo", kako bismo izbrisale stid i sram. Ali cela ova mislija gubi svoj cilj, ako se iz nje izostavi druga, jača polovina.

Pogledajte i Mame poručuju: Drage tate, ovo su i vaše obaveze!

Moramo biti svesni da i  muškarci osećaju gubitak kada se njihova draga suoči sa spontanim pobačajem.

Naša kultura ima uvrežene stavove povodom toga kako bi muškarci trebalo da se osećaju i ponašanju  u ovako teškim situacijama. Zato se mnogi muškarci osećaju sputano kada treba da izraze svoja osećanja. Verovatnoća da će muškarac sam od sebe reći:"Hej, pa i ja patim!" veoma je mala.

Pogledajte i Ispovest jednog tate: Zašto moja draga ne želi da je zagrlim?

Ako je žena izgubila bebu, to ne znači da nije majka. Ako muškarac nije u drugom stanju, to ne znači da nije otac.

Neophodno je da uključimo muškarce i sve stvari koje proživljavamo. Zato počnite od svoje porodice. Pitajte svog muža kako se oseća. Ukoliko je neka vaša prijateljica izgubila bebu, pitajte i njenog supruga kako je. 

Nije poenta u "Kako je?" već u pitanju "Kako ste?"

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica