Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudničke dileme: Časovi psihofizičke pripreme ili saveti "iskusnih" mama?

Češće nas neke prirodne i spontane reakcije ljudi nateraju da se zapitamo i duže o njima razmišljamo, nego što bi u nama tu potrebu izazvale neke mudre filozofske misli. 

Takva je priča o kućnoj pomoćnici koja je radila kod jednog našeg starog psihologa u penziji. Dok je jednom prilikom brisala prašinu u biblioteci, pitala ga je:
"Da li ste Vi pročitali sve ove knjige?"
Uz blagi osmeh odgovorio joj je da jeste.
Upitno ga je pogledala i rekla:
"I?"

Kažu da je lakše kada ste mlada mama. Mlade mame imaju više strpljenja, kondicije, entuzijazma... Još ako prvi put ostanete u drugom stanju dok ste još na fakultetu, onda to strpljenje, kondiciju i entuzijazam imate i da pročitate sve knjige koje nađete o trudnoći, porođaju, odgoju i vaspitanju. Pa sam se tako ja sa gotovo istom posvećenošću i koncentracijom spremala i za ispite i za svoj budući život. U mojoj glavi je sve bilo poslagano po tezama, ostalo je samo da čekam. Sve sam pročitala, naučila i za sve sam se pripremila. I?

Pročitajte i... Psihofizička priprema trudnica


I onda se, naravno, ništa nije deslio tako kako sam ja isplanirala.


Svako od nas javno ili tajno, misli da je upravu kada nešto govori. Mnogi čvrsto veruju da je njihov stav jedini na svetu ispravan. Drugi često greše. Ali baš svi, bez obzira na situaciju i okolnosti, vole da ispričaju kakvo je njihovo iskustvo i mišljenje, pogotovo mladoj majci. Onda to izgleda ovako – moje omiljeno- "Jesam ti rekao/la!", pa dalje "Ma to nije tačno!", "Znaš šta se meni desilo...", "Ijaooo, meni je bilo iiisto tako!", "Ma sada može da piše ko hoće!", "Drugačije je to u praksi!", i na kraju, "Što si uopšte čitala te gluposti?!"...


Foto: Profimedia


Kada danas, posle skoro dve godine, pomislim na taj period, a poznajući sebe, shvatam da me je takav pristup smirivao i davao nekakvu sigurnost. Bilo mi je lakše ako znam šta sve mogu da očekujem, i šta ja u tom trenutku mogu da uradim kako bih pomogla bebi i sebi. Pa iako ništa od toga ne pomogne, ja znam da sam uradila sve što je do mene. I sada kada čekam još jednu bebu, stvari se nisu mnogo promenile, samo se broj tema povećao. Obnavljanje je, naravno, mnogo lakše. Sada znam šta mogu da preskočim, i čime da se ne opterećujem.

Pročitajte i... Iskustva mama: Najgore što smo rekle i uradile za vreme porođaja


Nije kliše ili suvišno kada se kaže da pre svih i svega poslušate sebe.


Ili, u ovom slučaju, mene :). A ja, kao baš svi, iako mlada mama, imam mišljenje. Čitajte! Čitajte čak i "gluposti", jer ne znate ko ih je za takve proglasio. Vi ćete već sami odrediti da li je to za vas korisno. Za iskustvo je izvesno da ćete ga sigurno u životu steći i da ćete imati o čemu da pričate posle. Znanje je ono što vam pomaže sada, i čini da verujete u sebe! 
Najnovije

Vesti

Porodica