Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Požuda, maženje, rutina... 8 faza seksualnog života kroz koje prolazi svaki par

Ljudi se sa godinama menjaju, a s njima i svi odnosi koje stvaraju. Slično važi i za seksualni život koji u braku ili dugoj vezi prolazi kroz više faza. Evo koje su to faze...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Većina parova se pre ili kasnije suočava sa rutinom, kako u vezi/braku, tako i u krevetu. Svakako, početni zanos i požudu teško je održati živom, ali moguće je ako se u to ulaže puno truda, ističe britanski stručnjak za veze Trejsi Koks. 

Evo kroz kojih osam faza prolazi svaki par:

1. faza: Opsednutost i požuda

Prvu fazu prati euforija i velika strast partnera jedno prema drugome. Mozak u to vreme ponesen zaljubljenošću ispušta veliki nivo hormona sreće, serotonina i dopamina što telu daje eksploziju energije. Parovi tu energiju najčešće koriste za “gužvanje čaršava”. Seks je tada čest, a partneri su nezasiti, pa što više vremena provode u krevetu. 

Pogledajte i 5 vrsta seksa za roditelje koji imaju malu decu

2. faza: Maženje

Nakon početne faze stalnog seksa, požuda se polako smanjuje i nastupa faza maženja. Tada je važniji osećaj sigurnosti od brzog seksa na zadnjem sedištu auta. U to se vreme, kada nestane zanos, vidi se kakav će par seksualni život imati, piše Daily Mail.

3. faza: Igre moći

U ovoj fazi se odvijaju borbe za moć, odnosno odlučuje se ko je šef u vezi. Svađe mogu biti intenzivne i oštre, a seks se koristi kao oružje. Partneri seks koriste kako bi nešto postigli ili ga čak uskraćuju u želji da ostvare svoje ciljeve.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Pogledajte i Saveti seksologa: 4 razloga zbog čega trudnice treba da imaju orgazme

4. faza: "Koketiranje" sa drugima

Parovi polako shvataju da nije moguće biti jedno drugome sve. Tada počinju tražiti ispunjenje svojih potreba, koje partner ne može da zadovolji, van kuće. To mogu biti hobiji, različite aktivnosti... Retko partneri to žele u isto vreme, pa se uvek neko nađe povređen. Takvo se ponašanje odražava i na seksualni život pa parovi sve više uočavaju međusobne različitosti. To je ujedno i prilika da isprobavaju nove stvari, a i malo ljubomore može začiniti vruće igrice.

5. faza: Haos zbog dece

U ovoj fazi partneri pokušavaju da se naviknu na nove uloge mame i tate, a u krevetu vlada suša. Neispavanost uzima danak što se uveliko odražava na seksualni život. Parovi koji snize očekivanja u prve dve godine detetovog života, najbolje preživljavaju, potvrdile su studije. A sve zahvaljujući tome što znaju da je to samo privremena faza.

Pogledajte i 10 saveta za mame: Kako da rasplamsate svoj seksualni život posle porođaja

6. faza: Seks je postao rutina

Veza ili brak bez obzira na to imate li decu ili ne prelazi iz "zabavne" u "funkcionalnu". Zajedno ste izgradili tim koji odlično funkcioniše, ali partner se u ovom trenutku više povezuje sa sigurnošću nego sa požudom. Seks je rutinski, a strast i kreativnost gotovo da su iščezli. Ovu fazu je najteže preživeti, a pojavljuje se negde u 11. godini veze ili braka. Toliko u zapadnom svetu u proseku traje brak pre nego što se raspadne.

7. faza: Starite zajedno

U ovoj fazi se parovi najčešće suočavaju sa odlaskom dece iz roditeljskog doma, ali im je to ujedno prilika da se posvete jedno drugome. Ne upražnjavaju seks se toliko često kao pre, ali je zato kvalitet bolji. U to vreme parovi se opet mogu usmeriti samo na sebe i svoj užitak. 

Pogledajte i 5 stvari zbog kojih je maženje posle seksa važno

8. faza: Ponovo zaljubljeni

Parovi koji su uspeli da prežive sve faze često ponovo otkriju sve emocije koje su osećali na početku veze. Veliki broj 70-godišnjaka priznaje da su jako zadovoljni svojim seksualnim životom koji u ovoj fazi odlikuju uživanje, povezivanje i nežnosti. 

Izvor: 24sata.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica