Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potresna ispovest: Moja mama je pila u trudnoći, zbog čega sam danas dementna (VIDEO)

Sedamnaestogodšnja Džejd javno je progovorila o tome kako je živeti sa fetalnim alkoholnim sindromom, koji je čak povezala sa demencijom.

  Izvor: Foto: Youtube

Fetalni alkoholni sindrom, ili skraćeno FAS, događa se kod majki koje za vreme trudnoće konzumiraju alkohol koji uzrokuje oštećenje fetusa, jer alkohol direktno putem krvi dolazi do fetusa. Tinejdžerka Džejd pojavila se u ITV-evoj emisiji 'This Morning' s majkom koja ju je usvojila, Alison, te je progovorila o efektima koje je na nju ostavio alkoholizam biološke majke. 

Najnovija istraživanja potvrdila su da je ispijanje alkohola tokom trudnoće gore od uzimanja najgorih vrsta narkotika, a Džejd je izjavila da ona ima problema s izvršavanjem normalnih svakodnevnih aktivnosti. "Normalno mogu da razgovaram i pišem, ali ne mogu da se setim da zaključam vrata ili ponesem ključeve", kaže Džejd.

Pogledajte i Alkohol u trudnoći - nikako!

Nakon što je u lekarskoj ordinacji pročitala letak o senilnoj demenciji, Džejd je prepoznala simptome i majci izjaivla da veruje da ona boluje od te bolesti. Iako joj je majka rekla da to nije istina, Džejd ima osećaj da je ipak tako jer ne može da se seti nekih najobičnijih stvari. 

Inale, FAS je otkriven pre desetak godina, pa Džejd do svoje sedme godine nije znala da boluje od tog sindroma, niti joj je on dijagnostifikovan. Najnovija istraživanja pokazala su da samo jedno alkoholno piće može uzrokovati da fetus prestane da diše i pomera se do dva sata. 

Pogledajte i "Upomoć! Pila sam alkohol u prvim danima trudnoće!"

Doktorka Meri Mater, stučnjak za ovu bolest upozorava buduće majke da se u potpunosti klone alkohola, tvrdeći: "Alkohol može gore uticati na vašu bebu nego heroin ili kokain. A ako birate između alkohola, heroina ili cigareta, alkohol je najozbiljniji, jer ima najopasnije posledice na bebu ali i posle na mogućnosti učenja kod deteta. Alkohol uz to više šteti rastu i razvoju od droga, što se bazira na velikom broju istraživanja iz celog sveta." 

Ona tvrdi da uprkos nekim savetima da buduće majke mogu povremeno popiti jedno do dva pića, alkohol treba u potpunosti izbegavati, jer on utiče na prednji čeoni režanj mozga koji se bavi procesuiranjem grešaka, nadzorom konflikata, izborom reakcija i učenjem.

Sedamnaestogodšnja Džejd javno je progovorila o tome kako je živeti sa fetalnim alkoholnim sindromom, koji je čak povezala sa demencijom.
Izvor: YouTube

Izvor: Magazin.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica