Zamisliti dan bez jedne šoljice kafe mnogima je nemoguće, a mami koja nije baš ranoranilac početak dana može da bude vrlo nezgodan bez omiljenog crnog napitka.

Prenosimo vam jutarnje uputstvo koje je jedna majka napravila za svoje mališane:

Draga moja deco,

Do sada ste sigurno i sami shvatili da vaša mama nije jutarnji tip osobe. Zato, radi vaše sigurnosti i bezbednosti, sastavila sam listu stvari koje nikako ne biste smeli da radite pre nego što popijem prvu kafu. Dakle, upozoreni ste!

NE jurite niz stepenice kao krdo slonova. Pa čak ni krdo divljih slonova ne bi pravilo toliku buku koju vi, draga deco, pravite svakog jutra!

NE PITAJTE me šta ima za doručak. Niste više mali, nesposobni klinci. Ne želim više da mi prva obaveza ujutru bude odgovornost da moram da vas nahranim. Napravila sam večeru sinoć i od tad je prošlo manje od 12 sati. Ne zanima me šta ćete jesti za doručak. Uzmite šta god da je ostalo. Hladna pica i sendviči bi mogli da budu prihvatljiva alternativa za pahuljice.

NE POSTAVLJAJTE mi pitanja. Ne pitajte da li možete da prespavate kod prijatelja. Ne pitajte me da li možete da uzmete poslednji jogurt iz frižidera. Ne pitajte me da li možete dobiti još para. Ne pitajte da li hoću da vam kupim psa. Obećavam – odgovor će biti “NE”! Takođe, ne postavljajte mi matematička pitanja ili koliko je Zemlja udaljena od Sunca ili ko je bio 21. američki predsednik. Odgovor će i dalje biti “NE”! Ako ostavimo sva ta pitanja za kasnije, to garantuje veću bezbednost za sve.

NE uključujte televizor. Nemam živaca za Sunđer Boba ili Diznijev kanal dok ne unesem dovoljnu dozu kofeina.

NEMOJTE da proizvodite različite neartikulisane zvukove. Bez zviždanja, zujanja ili kikotanja. Bez repovanja i podrigivanja. Nemojte da sedite tik uz moju glavu i da glasno, sa uživanjem jedete svoj sendvič. Takođe ne pevajte dosadne Diznijeve pesmice koje će mi se urezati u glavu i kasnije izluđivati.

NEMOJTE da me obaveštavate o nepravdi, stvarnoj ili imaginarnoj. Nemojte da mi kažete da vas je vaš brat nazvao “glupim”. Nemojte da mi kažete da je brat pojeo poslednje parče hleba i da vam je sada ostao samo majonez za doručak. Ne pričajte mi da vas je brat zaključao u kupatilo celih četri minuta. Nemojte da mi kažete da je brat pokušao da vas gurne niz stepenice… Kad bolje razmislim, zaključaćemo brata negde dok ne popijem kafu.

NE puštajte ljude koji nisu članovi porodice u kuću. Shvatila sam da se to dešava uglavnom vikendom, kada ne idete u školu, pa su vaši drugari slobodni da dođu da se igrate, ali niko ne treba da bude svedok “ludila” vaše mame dok ne popije prvu jutarnju kafu. Odbijam da budem odgovorna za ono što može da se desi kada me pozdrave.

NEMOJTE da se šunjate iza mojih leđa da biste proverili koliko mi je još kafe ostalo. To će me samo iznervirati još više i možda naterati da uzmem još jednu šolju svog omiljenog napitka, a to svakako ne biste želeli… Zato samo NEMOJTE.