Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja imena su najpopularnija na Balkanu?

Pogledajte koja su, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, najčešća imena koja roditelji daju svojim mališanima u Srbiji i regionu...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nikola je najčešće ime koje Srbi daju svojim potomcima, dok su najčešća imena devojčica Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posle imena Nikola slede Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar, Filip, Jovan, Nemanja, Miloš i Dušan,

Pogledajte i Najpopularnija ženska imena u Bosni i Hercegovini

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, dečacima se najčešće nadevaju imena kao što su Nikola, Marko, Miloš, Milan i Petar. S druge strane, roditelji devojčicama najčešće daju imena kao što su Milica, Jelena, Marija, Milena i Ivana.

Prema posljednjim zvaničnim podacima kojima raspolažu državne vlasti, Aleksandar je najpopularnije ime među novorođenim dečacima u toj zemlji, a slede Zoran i Nikola. Kod devojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

Pogledajte i Kako izabrati ime za bebu

Britanski Gardijan piše da su poslednji podaci o imenima dece u Velikoj Britaniji pokazali su da su Muhamad i Sofija najpopularnija imena za 2014. godinu.

Nakon imena Muhamad, najpopularnija imena dečaka u Velikoj Britaniji su Oliver, Džek, Noa, Jakob, Hari, Džošua, Džejms i Itan.

Na listi devojčica prvo mesto zauzima ime Sofija, a slede Emili, Lili, Olivia, Amelia, Isla, Isabela, Ava, i Kloe.

Inače, ime Sofija je među najpopularnijima u 2014. u zemljama kao što su SAD, Brazil, Španija i Rusija.

Pogledajte i 30 najlepših kratkih imena

Prema poslednjim podacima, u zemljama regiona za 2014, ali i nekoliko prethodnih godina, najpopularnija imena koja roditelji daju svojoj novorođenoj deci su Amar, Luka, Amina, Marija, Ana, Nikola, Milica i Aleksandar.

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema statističkim podacima, su Amar i Luka.

U entitetu Federacija BiH po zastupljenosti slede Tarik i Vedad, dok je u Republici Srpskoj najčešće muško ime Luka, a slede Stefan i Nikola.

Kada je reč o imenima za devojčice, u Federaciji BiH najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna dok su u RS-u najpopularnija imena Marija, Milica i Ana, javila je agencija Anadolija.

U Hrvatskoj su u 2014, ali i prethodnih godina najčešća muška imena Luka i Ivan, dok su devojčice, nakon petogodišnje dominacije imena Lena, u prošloj godine dobijale ime Ana.

Prema podacima prikupljenim u matičnim uredima roditelji u Zagrebu su najčešće devojčice krstili imenom Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. U najvećem hrvatskom gradu kod dečaka su najpopularnija imena Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica