Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 načina kako da izbegnete depresiju nakon novogodišnje noći

U noći kada slavimo Novu godinu obično preterujemo u svemu, a forsiranje idealnog raspoloženja čini da se sutradan osećamo loše. Evo saveta kako da sprečite novogodišnje neraspoloženje...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Novogodišnje praznike svi posmatraju kao vreme za odmor, idealan provod ili ostvarivanje dugo odlaganih susreta. Ipak, novogodišnji praznici često su samo gorke pilule očaja, razočaranja, tuge i izneverenih očekivanja.

Nakon "lude noći" svi se osećaju depresivno i manje radosno jer su suočeni sa stvarnošću koja je daleko od idealnog.

PROČITAJTE I...Depresija kod tinejdžera: Kako roditelji mogu sprečiti razvoj bolesti

Saznajte kako uspešno da prevaziđete "postnovogodišnju" depresiju:

1. Smanjite očekivanja. Proslava Nove godine samo je lepa prilika da napravite presek životnih uspeha i neuspeha kako biste uvideli u kom pravcu bi trebalo dalje da se razvijate. Nemojte očekivati da će jedna noć promeniti sve loše što vam se izdešavalo, jer neće. Počnite da volite svoje uspehe i neuspehe i budite ponosni na njih!

2. Ne forsirajte idealno raspoloženje. Idealno ne postoji, a forsiranjem ćete samo učiniti da budete manje srećni. Ustvari, tek kada se opustite i shvatite to veče kao i svako drugo, velike su šanse da ćete se dobro provesti.

PROČITAJTE I...Depresija - nepoželjni pratilac trudnoće

3. Međuljudski odnosi mogu biti napeti, konfliktni ili stresni. Ljudske vrline i mane više dolaze do izražaja tokom novogodišnjih praznika, pa se nemojte iznenaditi ako uđete u neki konfliktan odnos. Nisu svi srećni i zadovoljni i nemaju svi iste probleme, pa zbog toga morate biti tolerantni.

Takođe, porodično nerazumevanje i sukobi mogu se pojačati jer su svi upućeni jedni na druge tih dana. Dovoljno je već što je na okupu toliko različitih ličnosti, potreba i interesovanja. Život ipak nije kao na idiličnoj novogodišnjoj čestitki!

4. Nemojte biti "rasipnik". I opet, u pitanju je samo jedno veče! Nema potrebe potrošiti na proslavu celu mesečnu platu jer to neće učiniti da se osećate bolje, naprotiv. Budite pažljivi sa trošenjem novca kako vas sutradan ne bi bolela glava.

5. Oslobodite se fizičkog stresa. Rekreativne aktivnosti i dobar san obično se zanemaruju tih dana, a iscrpljenost postaje glavni sastojak "praznične bolesti". Obilno jedemo, intenzivno pijemo ili neredovno spavamo. Ustvari, tokom novogodišnjih praznika sve se vrti oko hrane i pića! Mnogo se sprema, kupuje i donosi sa očekivanjima da se, naravno, i pojede, a skoro je i nepristojno ako se ne poslužite. 

Vi budite iznad toga. Jedite, pijte i zabavljajte se samo onoliko koliko vaš organizam to traži i sutradan nećeti biti tromi.

PROČITAJTE I...Posmatrajte praznik detetovim očima

6. Emocionalni stres nemoguće je izbeći. Nova godina mnoge suočava sa istinom da su se toplina doma i porodična bliskost negde izgubili. Nije na odmet podsetiti se da većina porodica dnevno provodi na okupu samo po nekoliko sati, zbog posla, škole ili rekreativnih aktivnosti koje svaki član planira za sebe. Upućenost članova jednih na druge za Novu godinu može delovati iritantno. Prihvatite činjenicu da je nemoguće izbeći emocionalni stres, i ne dajte da vas to dublje uznemiri.

7. I na kraju, ne preterujte! Nije vam potrebna šljokičava večernja haljina i prejaka šminka kako biste se bolje osećali. Izgledajte onako kako se osećate a ne kako okolina od vas očekuje.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica