Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čišćenje kuće: 10 predmeta na koje često zaboravljamo

Dok je u toku sezona gripa, trebalo bi da eliminišemo opasne izvore brojnih bakterija. Neke od njih mogu da prouzrokuju ozbiljne infekcije i alergije, a neretko se nalaze na potpuno neočekivanim mestima. Pogledajte koji su to predmeti ...

  Izvor: Foto: Profimedia.rs

Čišćenje kuće nije uvek lak zadatak, ali zato je nagrada uredan i mirisan životni prostor. Međutim, mnogima od nas se dešava da na neke predmete prosto zaboravimo, iako su jako bitni, pa čak neki od njih predstavljaju i leglo bakterija.

Zato ove predmete nikako ne bi trebalo da zaobilazite:

1. Tastatura

Istraživanja su pokazala da je tastatura prljavija poput daske od wc šolje. Ona postaje prljava zbog mnogo razloga, od kojih su najčešći nečisti prsti, odnosno: nedovoljno pranje ruku, jedenje i pijenje pored računara, kao i korišćenje računara od strane nekoliko osoba, posebno dece.

Zato bi svaka dva do tri meseca trebalo dobro očistiti tastaturu. Postoje i sredstva (najčešće sprejevi) baš za čišćenje tastature, koja mogu da se nabave u prodavnicama tehnike. Osim toga, povremeno možete da preokrenete tastaturu i istresete mrvice i smeće koje se nakupi u njoj, kao i da prebrišete tipke vatom umočenom u alcohol.  

2. Mašina za pranje i sušenje veša

Mašina za pranje i sušenje veša verovatno nisu prljave kao neke druge stvari, ali ljudi zaboravljaju da bi i njih trebalo povremeno oprati. Ukoliko perete beli veš na najvišoj temperaturi jednom nedeljno, vaša mašina za pranje je relativno čista, ali ako perete često šareni veš na nižim temperaturama, dobro je dva puta godišnje očistiti bubanj mašine.

Povezane vesti

Dve čaše alkoholnog sirćeta ili koncentrata soka od limuna ubacite u bubanj i pokrenite pranje na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti mašine. Pustite celi ciklus pranja da odradi do kraja.

Unutrašnju stranu vrata i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu sirćetom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene plesni.

Sušač veša ima nekoliko filtera, kao i kondenzator vode koje treba po potrebi oprati pod vodom (u pravilu nakon svakih nekoliko upotreba), s tim da mrežasti filter treba očistiti nakon svakog korišćenja. Ako filter ne čistite redovno, smanjuje se protok vazduha čime se produljuje vreme sušenja, a može doći i do kvara sušača zbog pregrevanja.

3. Fiksni i mobilni telefon, tablet

Na uređajima koji su nam često u rukama i blizu lica skupljaju se razne bakterije koje pokupmo tokom dana, a telefoniranje se nekad zna obavljati i u kupatilu. Kućni telefon najbolje je očistiti vaticom natopljenom alkoholom. Međutim, pametni telefon ili tablet treba čistiti pametnije! Ekran mobilnog očistite mekanom krpicom, idealno od mikrofibre ili onom za čišćenje naočara, eventualno sa dodatkom blagog sapuna.

Za uklanjanje masnoće sa ekrana dobre su i posebne vlažne maramice koje se koriste za čišćenje naočara jer ne stvaraju nikakve ogrebotine, a u sebi sadrže sredstvo za čišćenje. Nikad ne koristite sredstva za pranje stakla ili alkohol za čišćenje ekrana jer oni mogu oštetiti posebne premaze na ekranu mobilnog.

4. Daljinski upravljač

Daljinski upravljač često diramo rukama od hrane, kašljemo uz njega i sl., pa je to verovatno jedan od razloga zašto i daljinski ima, prema istraživanjima, više bakterija nego daska WC šolje. Bar jednom nedeljno očistite ga krpicom od mikrofibre sa malo alkohola.

5. Kanta za đubre

Iako redovno praznite kantu zađubre, unutrašnjost kante takođe treba čistiti. Svake dve nedelje očistite kantu sredstvom za čišćenje na bazi sirćeta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica