Mlade majke često dobijaju i više saveta nego što mogu da sprovedu u delo. Međutim, među njima ima važnih lekcija o životu i majčinstvu, zbog čega nije naodmet zastati i odlučiti da poslušate i pokušate nešto novo.

Sajt ScaryMommy izdvojio je 25 preporuka za koje veruje da je važno da znaju sve mame.

1.Kada vam se ponude da pričuvaju bebu da bi vi odmorili, obavezno prihvatite. Takođe, ne započinjite izvršavanje novih zadataka ako prethodni još nije završen.

2. Smirite se. Plač je neizostavan deo života novorođenčeta i odojčeta.

3. Vaša beba nikada neće biti ovako mirna, zato izlazite iz kuće što češće možete. Gledajte filmove, jedite u restoranima i ispunjavajte svoje obaveze sa svojim mališanom u naručju, kolicima ili nosiljci.

4. Kupite kvalitetan foto-aparat jer će ovi dani brzo proći. Godine lete, a vrlo brzo ćete shvatiti da žalite za danima kada je vaše dete bilo beba.

5. Ne zaboravite da i vi morate biti deo ovih fotografija. Prečesto mame ostaju iza foto-aparata. Kroz nekoliko godina ćete, listajući porodični foto-album, primetiti da imate vrlo malo fotografija koje vas prikazuju kao srećnu i mladu mamu s vašim najdražim bićem u naručju.

6. Izradite ove fotografije i čuvajte ih kao najveće dragocenosti.

7. Snimite sve divne trenutke. Fotografije su predivne uspomene, ali ne postoji ništa lepše od simpatičnog snimka prvih koraka!

9. Nabavite neke udobne pantalone. I ne žalite novac za njih!

10. Ne opterećujte se savetima o nezi bebe. Pratite svoj instinkt i savete lekara i sve će biti u redu.

11. Ne budite strogi prema sebi zbog toga kako izgledate nakon porođaja. Vaše telo prošlo je kroz značajne promene i potpuno je normalno da će vam biti potrebno više vremena da se vratite u pređašnju formu.

12. Ne tražite odgovor na svoje i bebine medicinske probleme na "Guglu". Ni po koju cenu.


Foto: Profimedia

13. Ne opterećujte se čitanjem knjiga o nezi i vaspitanju. Ne postoji konačan odgovor na pitanje kako se postaje dobra majka, a savršena majka, naravno, ne postoji. Vaša jedina briga treba da bude kako biti srećna mama.

14. Možda je dojenje je najbolji mogući način ishrane bebe, ali i adaptirano mleko je dobro ukoliko niste u prilici da dojite. Najvažnije je da dete bude sito, zdravo i nasmejano.

15. Biće dana kada ćete i vi i kuća biti u lošem stanju i dana kada vam ništa neće ići od ruke. Ne brinite previše - sutra je novi dan.

16. Tuširanje je važno! Neće dugo trajati, ali će prijati i pružiti vam, makar i kratkotrajan, odmor.

17. Kad beba zaplače, uzmite je u naručje. Nećete je razmaziti. To su samo ljubav i briga.

18. Postporođajna depresija nije izmišljotina. Nije ni razlog za stid, pa ukoliko naslutite da je baš to uzrok vašem lošem raspoloženju, obratite se stručnjaku za pomoć.

19. Verovanje da nećete ubrzo ponovo zatrudneti nije kontracepcija! Ako još uvek niste spremni za još jednu trudnoću, mislite na vreme.

20. U redu je ne uživati u apsolutno svakom trenutku majčinstva.

21. Sudopera puna posuđa? Ponekad je važnije sesti i odmoriti se ili se igrati s bebom.

22. Sasvim je u redu ponekad ostaviti dete u krevecu i otići da završite neki od kućnih poslova ili, jednostavno, odmorite. Štaviše, to je ponekad neophodno.

23. Ne preuzimajte sve obaveze na sebe. Ukoliko imate partnera, zamolite ga za pomoć.

24. Prekršićete svako pravilo koje počinje rečima "Moje dete nikada neće...". I to, najverovatnije, u prvoj godini njegovog života. I to je sasvim u redu.

25. Pokušajte da uživate u ovim trenucima. Vreme neumitno teče, koliko god u ovom trenutku bilo teško poverovati u to.