Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reči koje su zabolele jednu majku: Meni je njega žao

Odrasli umeju iskrenost da zadrže za sebe, jer znaju kako da proberu reči i šta ne treba da kažu. Međutim, šta se dogodi kada se sretnete sa iskrenim rečima jednog deteta?

 Izvor: Foto: Profimedia


Meri Evelin Smit je bibliotekarka, pisac, bloger, i roditelj jednog nepokretnog dečaka. Svakodnevna borba kako bi on živeo život kao i svi drugi za nju je izvor najveće tuge i strahova.

On neće hodati, a sve što majka za njega želi jeste da bude neograničen, slobodan, i srećan, kakvim ga ona i vidi. I povremeno shvata da on jeste srećno dete, okruženo ljubavlju, kao i sva druga deca, da voli da se kupa, i da otkriva nove stvari, poput svitaca, ili svetlosti sveće, i da voli kada devojčice nose lepe bele haljine.


VIŠE: Pismo majke čije dete pati od autizma


Ali šta se dogodi kada jedna mala devojčica rasprši sve njene ideale samo jednom iskrenom rečenicom, i izgovori: "Meni je njega žao."

"Imala je oko 6 godina, nasmejana mala dama u beloj haljinici. Zbog takvih haljinica poželite da imate ćerku. Prišla je mom sinu dok se kotrljao u krug ispred crkve posle mise, i postavila se tačno ispred njegovih kolica. Dugo su se proučavali i on je mahnuo i rekao 'ćao'. A onda, neskidajući pogled sa njega rekla je da joj je žao njega. I osetila sam to u stomaku tamo gde krijem svoju tugu i strah. Kao udarac u rebra", piše Meri.

VIŠE: Da li upotrebljavate reč "retardiran"? (FOTO)


Deca postavljaju svakakva pitanja, ali ovo nije bilo pitanje. To je bila izjava, a za ovu mamu otkrovenje, i potvrda nečega što ona zna da je istina iako se bori da misli drugačije. Jer mnogi ljudi kada ga vide u tom stanju osećaju tugu, iako se osmehuju.

"Sistem više voli da ga posmatra kao žrtvu, kao nekoga ko treba da prima milosrđe, kao nekoga ko je nesrećan jer čeka izlečenje, umesto da ga gledaju kao suseda, kolegu, učitelja ili prijatelja. I želela sam da ispravim štetu koju je napravio sistem koji ne ume da prihvati mog sina, ali samo sam promrmljala da nema zbog čega da joj bude žao."

Ipak, ponekad zaista nailazimo na ljude koji nas vide onakvim kakvi zaista jesmo. Kao osobe i kao ljude. One koji kažu: "To dete je slatko, a ne tužno." I podsete nas da nismo jedini koji vidimo osobu u našem detetu, punu potencijala.

Prevela i priredila: Marina Takač

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica