Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje žene: Ginekološki problemi na koje moramo obratiti pažnju

Ukoliko su vam menstruacije preobilne, imate bolne seksualne odnose ili vaše telo ispoljava neke druge simptome, ne ignorišite ih jer oni mogu biti manifestacija ozbiljne bolesti. Pogledajte najčešće simptome.

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Promene na koži polnih organa

Koža je prva linija odbrane, ali i ulazna vrata za razne infekcije. Pojava malih bubuljica i uraslih dlačica ne zahteva posebnu pažnju. Ali ukoliko se uoče izrasline, neravnine, nekad i ranice, crvenilo ili bilo kakve promene u boji, treba potražiti pomoć lekara jer mogu da ukazuju na neku od ovih bolesti:

* Kondilomi - virusne polne bradavice, prenose se seksualnim putem. Šire se ukoliko se ne odstrane i postaju sve veće i rasprostranjenije. Izazivači su brojni HPV virusi, na svu sreću niskog onkogenog (tumor) potencijala. Kondilomi se ne šalju na histopatološku analizu izuzev ako nisu velikih dimenzija. Tada je obavezna analiza patologa.

Šta sve treba da znate o kondilomima u trudnoći i kako se otklanjaju

* Molusca contagiosum - nežne male promene koje su vrlo infektivne i brzo se šire, a leče se kao i kondilomi.

* Papilomi - bezazlene resičaste nežne izrasline koje se još zovu i lažni kondilomi. Zbog sličnosti je neophodno da se kolposkopskim pregledom ustanovi o čemu se radi. Papilomi se ne uklanjaju, sem ako ne stvaraju veće smetnje u smislu svraba i nelagodnosti.

* Mladeži koji se menjaju - postaju veći i bole ili imaju promenu u okolini. Obavezan je pregled dermatologa, kako bi se demaskirao eventualni maligni melanom.

Povezane vesti

* Keratotične promene - česte u starijoj dobi, ne predstavljaju problem ako se stručno dokaže da se ne radi o nekim ozbiljnijim promenama na koži.

* Razne ranice ili ulceracije - mogu ukazivati na herpes genitalija, ali i na početne stadijume sifilisa.

* Izrasline - kao što su fibromi ili promene zapaljenjskog karaktera poput apscesa (zapaljenja) Bartolinijeve žlezde. Ovakve izrasline zahtevaju hirurško lečenje.

* Promena boje kože - crvenilo ukazuje na infekciju ili alergijsku reakciju.

Povezane vesti

* Depigmentovane, beličaste promene - mogu biti znak bezazlenog vitiliga, ali i promena tipa lichen sclerosusa ili čak početnih malignih promena na stidnici.

2. Promene u boji, mirisu i izgledu sekreta

Ukoliko se pojavi žućkasti sekret, moguće je da je reč o infekciji gonokokom - gonoreji ili triperu, koja se sve više vraća među vodeće polno prenosive bolesti. Uporan sekret koji ne prolazi može ukazivati na infekciju hlamidijom, a mlečnobelo gusti sekret na vaginozu ili čak na infekcije mikoplasmom hominis ili ureaplasmom urealitikum.

Grudvičasto formiran sekret može biti izazvan infekcijom kandide, dok tečna, penušava, više zelenkasta sekrecija ukazuje na infekciju trihomonasom. Promene u mirisu sekreta daju gonoreja, trihomonas i vaginoza. Tipičan miris trule ribe „fishy odour“ nepogrešiv je pokazatelj bakterijske vaginoze. Kod pojave bilo kog od ovih simptoma neophodno je otići na ginekološki pregled i ustanoviti o čemu se radi kako bi vam vaš ginekolog propisao terapiju.

Povezane vesti

3. Neregularno krvarenje i izostanak menstruacije

Bilo da se radi o produženom ili skraćenom menstrualnom krvarenju, učestalim ili ređim menstruacijama, smetnjama jačine samog krvarenja kao što su pojačano ili smanjeno krvarenje, pregled ginekologa je neophodan.

Isto tako svako krvarenje između ciklusa može biti znak hormonskog poremećaja, infekcije ili recimo nekog polipa na endometrijumu, materičnoj sluzokoži. Sve u svemu, svako krvarenje koje traje duže od 10 dana zahteva odlazak kod ginekologa, kao i svako koje se javlja u periodima kraćim od 21 dan.

Neregularno krvarenje koje se javlja nakon perioda izostanka menstruacije, a praćeno je bolom u maloj karlici, najviše ukazuje na vanmateričnu trudnoću i treba ga shvatiti kao alarmantni znak. Svako krvarenje posle polnog odnosa takođe se mora ispitati. Ono može biti pokazatelj brojnih promena.

Može recimo biti znak maligne bolesti grlića, ali i bezazleni polip, peteljkasti izraštaj na grliću koji se lako odstranjuje i nema značaja. Razne infekcije, pre svega hlamidijom, isto mogu biti praćene ovim simptomom. Ne zaboravite ni druge nenormalnosti, kao recimo disproporciju polnih organa. Dakle, prilikom polnog akta ne sme se javiti krvarenje.

Povezane vesti

Izostanak ciklusa, sem kada se radi o normalnoj trudnoći, može biti izazvan raznim poremećajima, od hormonskih do vanmaterične trudnoće ili poremećaja vezanih za rad drugih organa, stresne reakcije ili mehaničke prepreke u samom oticanju nakupljene menstrualne krvi.

4. Bolni odnosi

Intimni odnos treba da pruži prijatan osećaj i zadovoljstvo, pa je bol pri samom odnosu znak da nešto nije u redu. Pored već opisanih promena u nesrazmeri polnih organa, morate obratiti pažnju na infekcije, postojanje kondiloma, ali i na endometriotične promene (ciste) u karlici. Upala jajnika, razne ciste, kao i veći miomi mogu biti uzrok ovoj pojavi.

Suvoća vagine usled hormonskih promena ili infekcije takođe može biti jedan od razloga mehanički bolnih odnosa usled trenja.

Povezane vesti

5. Porast masnoća u krvi pri upotrebi kontraceptiva

Ukoliko upotrebljavate kontraceptive u obliku tableta, pored redovnog pregleda kod ginekologa na svakih 6 do 12 meseci, neophodno je da jednom godišnje prekontrolišite masnoće u krvi, kao i funkciju jetre.

Ne zanemarujte povećanje biohemijskih vrednosti lipidograma prilikom analize. Takođe, obavezno obratite pažnju na proširene vene i kontrolišite ih jer je sklonost ka venskoj trombozi povećana kod upotrebe kontraceptiva. Žene starije od 35 godina koje puše trebalo bi da prestanu sa upotrebom kontracepcije tabletom. Bitno je i koliko godina koristite tablete, duže od pet je već za diskusiju.

Povezane vesti

6. Bolne menstruacije

Ukoliko se javlja od samog početka postojanja menstruacije, dismenorea (bolne menstruacije) ne treba da vas plaši. Ako se, međutim, javi kasnije, može biti znak zapaljenja, endometrioze ili prepreke u oticanju menstrualne krvi. U tom slučaju se obratite svom ginekologu za savet.

Savetuje: dr Marica Đuran, specijalista ginekologije i akušerstva iz Doma zdravlja „Dr Ristić“

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica