Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama, dosadno mi je: Kako zabaviti dete na letovanju?

Šta mama i tata treba da preduzmu kada se dete požali na dosadu, savetuje pedagog Jelena Holcer...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Činjenica je da se mnoga deca na letovanju žale na dosadu. Zapravo, tek kada su van svog uobičajenog ritma, a posebno kada su izmeštena iz svoje sredine, pa odjednom više nemaju ni drugare,  ni pristup Internetu i ostalom čime su popunjavala svoje slobodno vreme - dolazi do izražaja koliko umeju (ili možda ne umeju) da se zabave samostalno.

Detetov problem

Detetova dosada nikada ne sme biti vaš problem.  

Kao što to nije slučaj ni tokom ostatka kalendarske godine, nije vaša obaveza da zabavljate svoje dete ni tokom letovanja

Ukoliko "nasednete" i svaki put se potrudite da zabavite dete - nema razloga da uopšte nauči da se zabavi samo.

Konstruktivan predlog

Ukoliko planirate neko putovanje, pre polaska porazgovarajte sa detetom šta na letovanju može da očekuje. Odnosno, ako vi zamišljate da ćete uglavnom biti na plaži i čitati knjigu, to vašem detetu tako i recite. Dogovorite se unapred na koji način ono može da osmisli svoje vreme.

Povezane vesti

Eksperiment

Razmislite da li je letovanje, odnosno dečji raspust možda baš od onih retkih prilika kada ćete svom detetu ponuditi neki drugi sadržaj nego što je TV ili kompjuter. Eksperiment bi se sastojao u tome da se unapred dogovorite sa detetom da na letovanju nećete gledati televiziju, niti koristiti kompjuter. Uostalom, ako ste posetili neko novo mesto, dotadašnji "oblici" provođenja slobodnog vremena više su način da se vreme "izgubi", nego konstruktivno iskoristi.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica