Osim hrane, veselja, pesmica i darova, Božić volimo jer je blještav, sjajan, šaren i prepun dekoracija. Lampice za plafon, kuglice za jelku, imela za rukohvate i balkone, venčići za ulazna vrata... ukrasa je previše i sve želimo da pokažemo. Čak i da to učinimo, za Božić više znači manje i sve je dopušteno, osim kad pričamo o ukrašavanju prazničnog stola.

Zbog obilnih obroka i preukusne, raznovrsne trpeze, na stolu naprosto nema prostora za puno toga. Zato smo odlučili da vam olakšamo život i predložimo četiri najjednostavnija načina da brzo i jednostavno uredite sto za 12 osoba.

1. Povoljno i mirisno

Ako imate sto od tamnog drveta, dozvolite mu da se istakne ne stavljajući na njega stolnjake. Biće vam dovoljan samo jedan nadstolnjak i to onaj jednostavni, od jute.

Za uređenje ovoga stola potrebno je:

juta dužine vašeg stola;

nekoliko raznovrsnih grana čempresa ili bora;

dva kilograma mandarina;

šišarke iz obližnjeg parkića;

svećnjaci ili staklene čašice;

male ili velike sveće (izbor je na vama).

Kako ga urediti?

Po dužini stola stavite traku od jute neobrađenih krajeva. Po njoj postavite grančice zelenog bilja, a na njih po želji rasporedite šišarke i mandarine. Na nekoliko mesta na sredini stola postavite sveće, za prijatniji ambijent.

Tanjire rasporedite uz rubove stola, a pored njih postavite pribor za jelo. Na sredinu tanjira možete staviti belu, bež ili zlatnu salvetu povezanu tankim kanapom i ukrašenom grančicom svežeg ruzmarina. Sigurni smo da će ovu jednostavnu dekoraciju moći pripremiti svako, a da će oduševiti sve goste. Zelene dekoracije širiće predivan zimski miris svuda po prostoriji, a poslužiće i kao zaštita za sto kad na njega budete spuštali tople posude s hranom.

2. Sjajno za odvažne

Svako ko kaže da ne voli srebro i zlato za Božić, slagaće vas. Ove dve boje naprosto su neizbežne u vreme praznika pa ih iskoristite i za uređenje stola. Ove dekoracije pašu uz određene kuhinjske stolove i divno će se isticati na svetlijem drvetu ili belim površinama.

Za uređenje ovoga stola potrebno je:

zlatna podloga za tanjir;

beli nadstolnjak;

zlatne i srebrne dekoracije;

staklene vaze;

sveće.

Kako ga urediti?

Na sredinu stola, po celoj njegovoj dužini najpre stavite nadstolnjak. Po njemu poslažite staklene vaze, pa u njih stavite elegantne bele sveće. U jednu vazu koju ćete pozicionirati na sredinu stola stavite sitne kuglice te ih rasporedite i svuda po nadstolnjaku. Ispod svakog tanjira stavite zlatne podloge kakve možete pronaći u radnjama ili ih naprosto izrežite od ukrasnog papira. S obzirom na to da je 12 osoba velika družina, ne očekujemo da vam svi tanjiri budu jednaki. No kod dekoracije ovoga stola bitno je da budu beli. Nemojte preterivati sa ukrasima, setite se da treba da ostaviti mesta i za posluživanje hrane. Ovaj stil uređivanja stola funkcionisaće i u zlatno-crvenoj ili plavo-srebrnoj varijanti, kakve se često koriste u vreme Božića.

3. Belo i otmeno

Manje je više - neki se slepo drže toga i mi ih ne osuđujemo, jer u ovom slučaju to je zaista istina. Ovaj sto izgleda poput snežne padine. Predivan je, čist, elegantan, predivan... S njim nećete pogrešiti.

Za uređenje ovoga stola potrebno je:

nekoliko lepih svećnjaka i tankih belih sveća;

grančice bora;

šišarke;

beli sprej;

stakleni svećnjaci;

svećice;

beli stolnjak;

komadić lagane sive tkanine.

Kako ga urediti?

Sto prekrijte jednostavnim belim stolnjakom bez uzoraka. Na njega stavite nepravilno postavljenu sivu tkaninu, pa na nju poređajte grančice i šišarke koje ste, po mogućstvu dan pre, pošpricali belim sprejom. Između grančica postavite visoke svećnjake u boji po želji, a na nekoliko mesta i malene, neutralne, staklene u kojima će goreti svećice. Sigurno ćete ostaviti snažan utisak na posetioce. Tanjiri mogu biti jednostavni i bijeli, a na vama je želite li ih dekorisati salvetama, vrpcama i grančicama, na isti način kako smo to opisali ranije u tekstu.

4. Cveće je uvek u modi

Ko kaže da ruže i Božić ne idu zajedno? Ovo je sto koji oduzima dah u bilo koje vreme i doba godine. Ideju možete iskoristiti za različite vrste stola, a ako ne planirate da koristite stolnjak, tada se pobrinite da ručak bude za lepim drvenim stolom koji će tom posebnom danu dati još više topline.

Za uređenje ovoga stola potrebno je:

nekoliko vaza za cveće, različite veličine;

cveće po izboru (naš su izbor ruže);

stakleni svećnjaci i svećice;

zelene grančice za ukras;

kartice ili kartončići za imena;

listići od jute;

zlatni flomaster.

Kako ga urediti?

Ovo je možda i najzahtjevniji sto s obzirom na to da morate kupiti dosta cveća. Kupite tri buketa omiljenog vam cveća, bilo bi poželjno da je u jednoj boji. Mi smo izabrali ružičastu i cveće koje nikako nije zimsko, ali koje se, srećom, može pronaći i kupiti u cvećarama. U istim tim cvećarama pronaći ćete i zelene grane kojima se inače ukrašavaju buketi, ali nemojte dozvoliti da vam ih skrate. Ostavite celu dužinu i postavite ih na sredinu stola, a na njegova tri mesta tri vaze s cvećem (najvišu u sredinu).

Na različita mesta po stolu postavite staklene svećnjake i u njih stavite svećice. Po stolu rasporedite obične bele tanjire, a u ovom slučaju mogu biti i različiti. Na svaki stavite komadić jute, i na njega grančicu iste biljke kakvu ste stavili na sredinu stola. Iznad ili ispred svakog tanjira postavite karticu na kojoj ste nežno, pisanim zlatnim slovima, napisali ime vašeg gosta. To će ih oduševiti.