Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta bi dete razvedenih roditelja poručilo mami i tati

Jeste li se ikada zapitali koje su stvarne potrebe mališana čiji su roditelji odlučili da se rastanu? Pogledajte šta bi oni rekli majci i ocu kada bi bili potpuno iskreni i dovoljno zreli da objektivno sagledaju svoju situaciju.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom razvoda, bio on buran ili ne, najviše pažnje obraća se na potrebe i želje roditelja. Rastaju se jer je ljubav prošla, dele stvari i uspomene, ali i dete. Slede razgovori o starateljstvu, viđanjima, dogovorima, a dete, ako je starije, učestvuje u ovom važnom poglavlju života majke i oca tek toliko da odlučuje kod koga će živeti.

Povezane vesti

Međutim, koliko se ljudi seti da upita dete kako se ono oseća i o čemu razmišlja? Spisateljica Onore Korder je u svojoj knjizi „Ako je razvod igra, ovo su pravila“ objavila zanimljivo pismo, napisano iz ugla deteta čiji su mama i tata odlučili da se rastanu.

Dragi mama i tata,

Razumem da se nešto događa, ali zaista ne znam šta. Život se promenio, a ja se plašim smrti i nesiguran sam po pitanju budućnosti. Roditelji, ovo mi je potrebno:

 • Želim da oboje budete deo mog života. Kada nisam s vama, molim vas, pišite mi, zovite me telefonom i postavljajte mi mnogo pitanja. Kada to ne činite, ipak budite uključeni i kada se ne čujemo, jer se u suprotnom osećam kao da nisam važan i kao da me ne volite.
 • Moram da vas vidim. Izdvojte vreme za mene, bez obzira na to koliko smo udaljeni ili koliko ste zauzeti ili siromašni.
 • Nedostajete mi kada nismo zajedno. Kada vas nema na vidiku, pomišljam da ste me zaboravili i da me ne volite.

Povezane vesti

 • Potrebno mi je da prestanete da se svađate i potrudite se da se složite jedno s drugim. Pronađite način da se složite po pitanjima koja se tiču mene. Kada se zbog mene svađate, mislim da sam sam nešto zgrešio i osećam krivicu.
 • Želim da se osećam da oboje volite. Želim da osećam da je u redu da mi bude prijatno u društvu i jednog i drugog. Molim vas, podržite me. Ako se budete ponašali ljubomorno ili tužno, osećaću se kao da moram da zauzmem nečiju stranu i da jednog roditelja volim više.
 • Potrebno mi je da pronađete način da pozitivno i direktno komunicirate jedno s drugim o meni. Molim vas, ne stavljajte me između sebe i ne koristite me kao glasnika.

Treba mi da jedno o drugom govorite samo lepe stvari jer sam ja po pola od svakog od vas i volim vas jednako. Kada govorite zločeste i neprijatne stvari o mom drugom roditelju, osećam da vas se ne dopada i zbog toga da vam se ni ja ne dopadam. Osećam i da me stvaljate na sredinu i terate da biram jedno od vas dvoje.

Potrebna su mi oba roditelja. Molim vas, setite se da ja želim da oboje budete deo mog života. Ralunam na mamu i tatu da me vaspitavaju, da me nauče šta je važno i da mi pomognu kada imam probleme.

  Hvala vam.

  Srdačno,

  Vaše dete

  Inicijalizacija u toku...

  Komentari 0

  Komentar je uspešno poslat.

  Slanje komentara nije uspelo.

  Nevalidna CAPTCHA

  Najnovije

  Vesti

  Porodica