Za vreme letnjih meseci, kosa se isušuje i oštećuje lakše nego inače, naročito zbog plivanja i uživanja na plaži. Kosa je izložena suncu, pesku i dejstvu morske soli, pa je podložnija pucanju i cvetanju, a upotreba agresivnih hemijskih sredstava, umesto da pomogne, može još više oštetiti vlasi.

Zbog svega toga je važno korišćenje kvalitetnog i hranljivog regeneratora koji će oporaviti kosu i udahnuti joj život. Najpoželjnije je da ovaj preparat dođe direktno iz prirode, umesto da upotrebite neki na hemijskoj bazi. Postoji više zanimljivih recepata za pripremu prirodnih preparata za kosu za letnje dane, ali su najbolji oni koji su na bazi maslinovog ulja.

Budući da su ove metode nege kose neagresivni, one se mogu primeniti i pri nezi kose devojčica.

Hranljivo ulje za kosu

Sastojci:

  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 supena kašika kokosovog ulja
  • 1 supena kašika meda
  • 1 kašičica magnezijum-sulfata (Epsom soli)

Priprema

Pomešajte sve sastojke i dobro ih promešajte.

Kokosovo ulje bi bilo poželjno blago podgrejati kako bi dobilo punu tečnu formu.

Nemojte se čuditi ukoliko magnezijum-sulfat ostane pomalo šljunkovit – on će, svakako, delovati kada ga nanesete na kosu.

Upotreba

Masirajte teme i kosu (čitavom dužinom) ovom mešavinom, a potom ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim, isperite kosu i dodajte šampon. Ukoliko osećate da ulje još uvek nije isprano, stavite na kosu sodu bikarbonu i ponovo dodajte šampon.