Provesti nekoliko sati, ponekad čak i manje od 30 minuta u automobilu sa detetom neraspoloženim za vožnju, mogu da vas dovedu do ivica snage. Srećom, osim pesmica, na raspolaganju vam je više igara kojima možete da olakšate putovanje sebi i malom "suvozaču".

1. Zavisno od uzrasta, dete možete da učite koji su delovi tela, ili da ih nabrajate: "Dodirni nos", "Pokaži mi kažiprst"... Pored toga, dete može - gledajući kroz prozor, da "traga" za predmetima koji počinju nekim slovom.

2. Možete i da imitirate glasanje pojedinih životinja, a da dete pogađa koje su, ili da zajedno brojite plave automobile, da pogledom tražite trougao, krug, kocku... 

3. Ako ste u poziciji suvozača, možete u kesu da stavite bilo koji predmet koji imate pri ruci. Neka dete zatvori oči, opipa je i tako pokuša da pogodi šta se u njoj nalazi.

4. Kada idete na duži put, za njega možete da se zajedno pripremite: napravite popis stvari koje očekujete da usput vidite, pa ih označite kada ih spazite. Možete od toga da napravite i takmičenje - beležeći ko prvi spazi neku stvar ili biće. Dogovorite se za simboličnu nagradu na kraju puta.

5. Druga varijanta je sastavljanje popisa "zabranjenih" reči (drvo, auto, ptica, itd.), koje niko ne sme da izgovori tokom celog putovanja. Ko ih izgovori, mora „ekipu“ da zabavi smešnom pričom ili pesmicom.

6. I pevanje možete malo da "začinite": vi ili neko od saputnika treba da otpeva nekoliko nota popularne pesme, a ostali da pogađaju o kojoj se radi.  Možete i da, na osnovu opaženog, izmišljate priče: "Vidiš li onu kamp-prikolicu? Oni sigurno putuju na Severni pol...".

Još predloga za igre u automobilu potražite u tekstu: Zabavne igre tokom putovanja.

Tekst priredila Rahela Bakalović