Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majčinstvo u šezdesetim i sedamdesetim

Da li je svako materinstvo isto, bez obzira na to kad je do njega došlo? Smatrate li da za dete i za samu mamu dobro majčinstvo u poznim godinama? Upoznajte najstarije porodilje na planeti.

 Izvor: Foto: Profimedia

Iako  činjenica da se žene po prvi put ostvaruju ulozi majke nakon 35. godine neretko nailazi na kritike, nije mali broj majki koje su to postale u još kasnijem toku života. 

Neplodnost je veliki problem današnjice, ali se žene čiji je san da ih neko nazove mamom ne predaju tako lako. Zahvaljujući mogućnostima koje moderna medicina pruža, nekim pripadnicama nežnijeg pola majčinstvo više ne mora biti samo želja. Sve je više žena koje pokušavaju da upotrebom lekova, injekcija i vantelesnom oplodnjom ostanu u drugom stanju, a neke od njih su doživele d aim to pođe za rukom u godinama kada niko – pa ni najveći medicinski stručnjaci – to ne bi očekivao.

Pogledajte listu najstarijih porodilja na svetu.

Adriana Iliesku (62)

Penzionisana profesorka i književnica koja je pisala za decu danas ima 75 godina, a svoju ćerkicu Elizu Mariju je na svet donela 16. januara 2005. godine. Njen put ka majčinstvu počeo je deset godina ranije, kada je počela hormonsku terapiju, kojoj se podvrgnula kako bi odložila menopauzu.

U toku 2004, ona je vantelesnom oplodnjom zatrudnela i nosila trojke, ali je jedan plod izgubila, a kasnije i drugi, te je preživela samo njena Eliza.


Adriana Iliesku Foto: Youtube

Radžo Devi Lohan (69)

Ova mama i njen suprug su siromašni zemljoradnici iz sela Hisar u Indiji, a proces in vitro priuštili su zahvaljujući brojnim pozajmicama. U kulturi kakva je indijska, biti majka je veoma važno, a Radžo to nikako nije polazilo za rukom.

Nakon mnogo borbe, ona je uspela da se ostvari u ulozi majke, rodivši trojke. Ipak, njena trudnoća je bila veoma komplikovana, te je doživela pucanje materice, unutrašnje krvarenje i dobila cistu na jajniku. Na kraju svega, lekari su joj predvideli skoru smrt. Međutim, ona je i dalje sa svojim mališanima i ističe da joj želja da vidi svoju ćerku kako se udaje daje snagu da živi.


Radžo Devi Lohan Foto: Profimedia

Omkari Panvar (70)

Mama dve odrasle ćerke i baka Omkari i njen suprug Čaran žarko su želeli sina i naslednika, pa je Omkari postala majka blizanaca u svojoj sedamdesetoj godini! Da bi mogli da priušte process vantelesne oplodnje, ponosni roditelji su prodali bika, podigli kredit, potrošili čitavu životnu ušteđevinu i stavili pod hipoteku svoje imanje.

Loren Koen (65)

Amerikanka iz Nju Džerzija udala se za četrdesetpetogodišnjeg Frenka, te je jako želela da on ima nekoga u svom životu nakon njene smrti. Iz tog razloga odlučila je da rodi njihovo zajedničko dete i rizikovala odnos sa svojom ćerkom Rene (35). Ona je bila uporna i verovala da će ponovo postati majka, te je na svet donela ćerku Rakel i, godinu dana kasnije, blizance Gregorija i Žizel.


Loren Koen Foto: Profimedia

Uz to ona je još uvek zaposlena i veoma je uspešan advokat, a kaže da joj je najveća želja da poživi dovoljno da vidi svoje mališane kao diplomce koledža.

Patriša Rašbruk (62)

Najstarija mama u Velikoj Britaniji, psihijatar iz Saseksa, bila je majka troje dece kada je odlučila da se podvrgne program vantelesne oplodnje. Ona je, naime, želela da ima dete i sa svojim drugim suprugom, te je potrošila oko 10 hiljada funti na tretmane, a uspela je peti put.

Najstariji tata na svetu: Ramdžit Raghav (96)

Ramdžit Raghav je postao otac u 96. godini! On je 2012. godine dobio svoje drugo dete, koje je na svet donela njegova supruga - pedesetčetvorogodišnja Šankuntala! Inače, Ramdžit je svoje prvo dete dobio samo godine ranije.


Ramdžit Raghav Foto: Profimedia

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica