Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 stvari koje roditelji odrasle dece žele da znate: Molim vas, ne propustite...

Kad deca odrastu i napuste roditeljski dom, najviše ćete čeznuti za onim malim, naizgled beznačajnim događajima poput porodičnog ručka ili neobaveznog razgovora o tome kako je bilo u školi. Šilej Emling, urednica Huffingtom Posta, ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Od ove nedelje, ponosna sam majka dvadesetogodišnjaka. Takođe od ove nedelje, moje najstarije dete odlazi na fakultet u Amsterdam nakon što je završio prvu godinu na velikom fakultetu u Bostonu i odlučio da takva predavanja sa stotinama drugih studenata nisu za njega. Kad je kretao na put pokušavala sam da se setim svih uspomena u vezi sa njegovim odrastanjem, prvih koraka, prvih reči, prvog pada iz kajaka u hladnu reku, kako je do iznemoglosti gledao omiljeni film ‘Priča o igračkama’ i kako nikad nije zaboravio da me pita kako mi je bilo na poslu. Tužna je istina da su mi sve te uspomene pomalo u magli. Čovek misli da će se zauvek jako dobro sećati svih ključnih momenata u životu svog deteta, ali neće. Čudno, jako se dobro sećam uvodne pesme iz omiljene serije, ali ne sećam se baš dobro dana kad je moj sin naučio da vozi bicikl. Ne mogu tačno da se setim ni da li voli da jede jaja. Ne znam, ne sećam se. Zbog svega toga odlučila sam da sastavim listu saveta za sve one roditelje čija su deca još mala. Neki su saveti moji, a neki od prijatelja koji prolaze kroz istu fazu i čija deca odlaze iz roditeljskog doma. 

1. Zabeležite bitne stvari

Osim što ćete zabeležiti prve reči svog deteta, zabeležite kad se dogodio i kako je tekao prvi razgovor o Deda Mrazu. Često toliko opsesivno beležimo određene prelomne trenutke u životu svoje dece da zaboravimo da napravimo jednostavan video tipične porodične večere kad okupljeni ne rade ništa posebno, samo razgovaraju ili se smeju. Mislite da ćete se setiti kako je izgledala prva soba vašeg deteta? Možda i hoćete, ali ja se ne sećam. Verujte mi kad kažem da su ti naizgled obični, svakodnevni zapravo oni trenuci koje ćete najviše želeti da se vrate kad jednom vaše dete napusti porodični dom.

2. Što su deca veća, to ste svesniji dragocenosti vremena

Kad su deca mala, imate osećaj da će zauvek biti takva. Provedite zajedno što je više moguće slobodnog vremena i budite zajedno za sve moguće praznike jer upravo tada nastaju te večne uspomene. Jednom kad deca odu na fakultet i stignu nove obaveze, stvari će biti mnogo komplikovanije.

3. Upoznajte njihove prijatelje

Podstičite ih da prijatelje dovode kući. O svojoj ćete deci puno naučiti ako znate s kim se druže. Ne osuđujte ih zbog njihovog izbora i otvoreno razgovarajte o svemu tako da kad jednom budu daleko, nemate osećaj da su neke stvari ostale neizgovorene. Dajte im do znanja da s vama mogu o svemu razgovarati.


Foto: Shutterstock

4. Često organizujte porodične ručkove ili večere

I neka takva druženja imaju prednost pred ostalim. Zajednički sto za ručavanje je mesto na kojem delite sve ono što je važno, tu podstičete otvorenost i razgovarate o svemu važnom. Neka to bude sigurno mesto na kojem ćete o svemu moći da razgovarate i gde neće biti osuđivanja.

5. Krajem svake godine sa svojim detetom zabeležite najvažnije uspomene iz poslednjih 12 meseci

Kad jednom napune 18, prelistajte zajedno te beleške i prisetite se stvari koje su se dogodile.

6. Ne propuštajte stvari

Idite na svaku predstavu, utakmicu i dodelu nagrade vašeg deteta ako ikako možete. Kad deca jednom odrastu, žalićete zbog svakog onog trenutka koji ste proveli na poslu, umesto na nekom događaju koje je važno vašem detetu.


Foto: Shutterstock

7. Slušajte ih

Kad se vozite automobilom, slušajte o čemu vaša deca razgovaraju na zadnjem sedištu. Ne komentirišite, samo slušajte. O njihovim svakodnevnim aktivnostima najvišete ćete saznati tokom vožnje kad misle da ih ne slušate.

8. Čuvajte tajne

Ako vam dete poveri neku tajnu i kaže vam da je nikome ne odate - nemojte! Nemojte izigrati njihovo poverenje. 

9. Kad vam dete nešto govori, ostavite mobilni

Kad vam dete nešto govori, ostavite mobilni, isključite računar i ugasite televizor. Šta god možete naći na nekom od ekrana, ne može biti tako važno kao ono što vam vaše dete želi reći. E-mail neće pobeći i uvek ga možete pročitati kasnije.


Foto: Shutterstock

10. Pomozite svojoj deci da otkriju svoje jake strane i interesovanja

Pomozite im da otkriju ono u čemu su dobri i ono čemu se strastveno mogu posvetiti. Pomozite im da neguju svoje interese.

11. Budite nežni – uvek

Kad vas dete zagrli, nikad nemojte biti prvi koji će popustiti zagrljaj.

Najnovije

Vesti

Porodica