Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene još uvek obavljaju većinu kućnih poslova

Bez obzira da li samo doprinose kućnom budžetu ili izdržavaju porodicu i provode sate na poslu, žene retko kad mogu da se oslone na pomoć u obavljanju poslova u kući, pokazuje najnovije istraživanje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Indijanopolis i Kornel je pokazala da, i pored toga što gube na svojoj ekonomskoj moći u odnosu na žene, muškarci i dalje prepuštaju  obaveze oko kuće svojim partnerkama. Većina ispitanika je izjavila da na taj način žele da zadrže svoju muževnost.

Istraživanje je ispitane parove razvrstalo u tri velike grupe- konvencionalnu, takmičarsku i nekonvencionalnu. U konvencionalnoj vezi muškarac izdržava porodicu, a žena, iako je zaposlena, obavlja većinu kućnih poslova. Osnovna karakteristika takmičarskog para je da  jedan partner, uglavnom žena, želi ravnopravniji odnos u podeli obaveza. Kod nekonvencionalnog para je partnerka ta koja izdržava porodicu, ali i obavlja kućne poslove. Istraživanje je pokazalo da su žene iz sve tri grupe podjednako posvećene obavezama u kući.

Amanda Miler, jedna od istraživača, kaže da je najbolji model podele poslova onaj kod kog su uverenja partnera u skladu sa njihovim ponašanjem, i dodaje da supružnici treba da se dogovore oko podele obaveza pre nego što započnu zajednički život.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica