Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izborite se sa nepoželjnim savetima

Mlade mame su veoma često meta za razne “dušebrižnike” koji imaju potrebu da stalno daju savete o nezi bebe. Kako da stanete na put nepoželjnim kritikama a da ne budete nepristojni?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada postanete majka, može vam se desiti da dođete u situaciju gde svi, počevši od svekrve, pa sve do nepoznate gospođe na ulici, pokušavaju da vam daju "koristan savet" kako da čuvate svoje dete. To je ono što i majke sa najviše nerava izbacuje iz koloseka.

Kada imate bebu morate se pomiriti sa činjenicom da ćete se, svaki put kada izađete na ulicu, suočavati sa raznim komentarima, počevši od onih koji će izražavati divljenje pa sve do kritika koje vam se ni malo neće dopasti. Beba predstavlja nešto o čemu svako želi nešto da prokomentariše. Nekada su ti kometari pozitivni i izražavaju simpatiju na račun kako vaša beba izgleda: Pogledaj kako je slatka!, Vidi kako se smeje!, Dopadaju mi se njene oči!. Međutim, nekada mogu biti i krajnje iritirajućeg tipa: Jadno dete, vidi kako se smrzlo!

Mama je autoritet

U materinstvu je praćenje ličnog osećaja od najvećeg značaja. Ne postoje specijalna pravila koja treba naučiti da bi neko postao "dobra majka", već je potrebno stalno pokušavati, pa i grešiti, kako bi se došlo do onoga što je

Ukoliko vam se ne dopada kako neko od članova porodice čuva vaše dete to, sa taktom,  jednostavno i bez ustezanja recite

ispravno. Nepoželjne kritike sa ulice nije teško preboleti i jednostavno izbrisati iz sećanja. Međutim, kada tako nešto pokažu i članovi familije, situacija često može da bude veoma neprijatna .

Osoba od koje najčešće dobijate "koristan" savet je svakako vaša svekrva. Neoboriva činjenica je da ona iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u podizanju dece. Pregrmela je verovatno nekoliko porođaja i zna kako to izgleda čuvati bebu, malo dete, tinejdžera ... i sada kada je postala baka morate joj oprostiti što misli da sve zna – jer, verovatno,  i zna. Međutim, ova beba je vaša i vi treba da odlučite kako ćete je odgajati. Kao nova majka vi imate novi autoritet u porodici, i vaš glas treba da se poštuje.

Slediti svoje instinkte

Verovatno ćete uvideti da ukoliko poverite svoje dete na čuvanje svekrvi ili nekom drugom članu familije, svako od njih ima drugačiji pristup u ovom važnom segment bebinog razvoja. To nikako ne znači da je njihov ili vaš način pogrešan. Oba načina su verovatno ispravna. Međutim, vi jednostavno treba da radite onako kako to vama izgleda najbolje. Sledite svoje instinkte. Niko ne poznaje vaše dete bolje od vas.

Ukoliko vam se ne dopada kako neko od članova porodice čuva vaše dete, to jednostavno i bez ustezanja recite. Vaše je pravo i dužnost da objasnite na kakav je tretman ono naviklo. To, možda, može da dovede do suprotnih stavova o tome šta je najbolje za dete, ali je potrebno na sve to gledati kao na stvar drugačijeg izbora a ne kao na nešto što je dobro ili loše.
Najbolji način da ovakvu situaciju uspešno prebrodite je da budete pomalo lukavi. Nikako nemojte reći: To je pogrešno!, već jednostavno insistirajte i budite jasni na koji način vi to radite. Kako bi sačuvali prijateljske odnose, pokažite svoju zahvalnost za pomoć koja vam se pruža.

Imajte sluha za dobre savete

Bez obzira na moguće konfliktne situacije, nemojte svaki savet odmah odbacivati. Kao što treba da ignorišete nepoželjne savete, tako jedno uvo ostavite otvoreno za savete koji mogu biti korisni. Bake i deke, roditelji, rođaci,

Kao što treba da ignorišete nepoželjne savete, tako jedno uvo ostavite otvoreno za savete koji mogu biti korisni

prijatelji, pa i stara gospođa na ulici, iza sebe verovatno imaju ogromno životno iskustvo i znanje, za koje bi bila velika šteta da ostane neiskorišćeno. Starije generacije poseduju dragoceno strpljenje koje mlađim ljudima obično nedostaje. One mogu biti fantastične bebi-siterke koje će zabaviti decu na jednostavan način, a roditeljima dati šansu da malo predahnu.

Nemojte zaboraviti da, koliko god vas nerviraju kritike, one neće večno trajati. Jednog dana doći će i vaš red da budete nepresušan izvor znanja o tome kako se čuvaju deca. Setite se tada kako je vama prijalo da slušate razne savete i imajte takta kada budete poželeli da ga podelite sa drugima!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica