Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebisiterka – žena od poverenja

Pronaći odgovarajuću dadilju nije nimalo lako. Pristupite ovom poslu sa potpunom odgovornošću.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Prva karakteristika koju bebisiterka deteta mora da ima jeste da u nju imate poverenje. S obzirom da od izbora prave osobe zavisi kvalitet vremena vašeg deteta, podrazumeva se da imate pravo da budete zahtevni i da očekujete mnogo. Na šta treba da obratite pažnju?

● Vaspitanje

Bebisiterka ne sme prema vašem detetu da primenjuje vaspitne principe različite od vaših (na primer, ako vi ne dozvoljavate slatkiše pre ručka, to nikako ne sme da čini ni ona).

● Ohrabrenje

Ako nešto ne zna - ohrabrite je da vas pita. Naime, ona vaše dete tek upoznaje i ne može znati njegove osobenosti ukoliko je ne informišete. Ipak, ukoliko se oseća nesigurno, a želi na vas da ostavi dobar utisak, možda će izbegavati da postavlja pitanja. Zato vi preuzmite potpunu inicijativu u informisanju bebisiterke o svim relevantnim podacima za vaše dete.

Takođe, ne zaboravite da njoj ne mora da se podrazumeva ono što i vama. Otuda je vaša međusobna komunikacija veoma važna. Na primer, bez obzira što vam se može učiniti suvišnim, objasnite joj vaš stav o ostavljanju deteta bez nadzora, i na koje se to konkretno situacije odnosi (na primer, prilikom presvlačenja, ili u automobilu, u društvu sa drugom malom decom - bez prisustva odraslih, ili pored otvorenog prozora - koji dete može da dohvati ili do njega dopuže...). Uputite je u one važne sitnice kao što su: koja je omiljena igračka vašeg deteta, u kom položaju najradije spava, šta sme a šta ne sme da jede i pije, u kom položaju se najpre smiri… Ona mora znati i gde se nalazi mesto za presvlačenje, bočice, hrana, cucla. Ne zaboravite da joj kažete ako vaše dete ima neke posebne, karakteristične navike ili potrebe.

●Postepenost

U svakom slučaju, bebisiterku u svoju porodicu uvedite postepeno. Budite prisutni dok uči osnovne "operacije" kao što su presvlačenje ili hranjenje. Dozvolite joj da bude što više samostalna, umešajte se savetom samo kada je potrebno. Uobičajeni period navikavanja deteta na nepoznatu osobu, koja će se ubuduće brinuti o njemu, jeste dve nedelje. Za sve to vreme, roditeljima se predlaže da budu prisutni, kako bi odvajanje bilo što bezbolnije za sve članove porodice. Vaš smireni stav i odnos poverenja prema njoj - biće poruka i za vaše dete, koje "upija" vaše emocije.

Jelena Holcer, pedagog

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica