Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđivanje očinstva

Metoda za utvrđivanje očinstva je jednostavna i bezbolna, a može da bude primenjena i kod sasvim malih beba

"Svako ko ima dete i istinski ga voli, zna šta je roditeljstvo, a isto tako zna i da ono nema veze samo sa biologijom. Kome treba papir da shvati da je roditelj, taj nikada nije ni trebalo da postane roditelj!", rekla je jedna od naših sagovornica na temu - "Test za utvrđivanje očinstva".  

Posetili smo Centar za humanu molekularnu genetiku na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i o Testu za utvrđivanje očinstva razgovarali sa doc. dr Goranom Brajuškovićem, molekularnim biologom i fiziologom.

Koliko očeva u našoj zemlji godišnje zatraži proveru očinstva?
- Nekoliko stotina muškaraca godišnje prođe kroz Centar za humanu molekularnu genetiku. Imamo bar po jedan zahtev dnevno. Ovaj test se radi na nekoliko mesta u gradu, ali je ovo prvi centar koji je počeo sa primenom metode lančane reakcije polimerizacije (PCR) u genetskim istraživanjima. Ta metoda se koristi u Americi još od 1985. godine, a predstavlja imitaciju umnožavanja molekula DNK u okviru koga su smešteni naši geni. U Srbiju je iz Amerike «donela» prof. dr Stanka Romac, rukovodilac ovog Centra.

Zašto dete ne mora da liči na svoje biološke roditelje?
- Deca ne moraju uvek da liče na svoje roditelje jer smo svi mi kombinacija osobina svojih roditelja, a oni svojih, pošto se osobine nasleđuju generacijski. Zbog toga je moguće da dete više liči na prababu nego na majku.

Da li je metoda kojom utvrđujete očinstvo bezbolna?
- Jeste. Metoda je jednostavna i bezbolna, a može da bude primenjena i kod sasvim malih beba. Kao izvor DNK materijala, uzima se epitel sa unutrašnje strane obraza, i to vrlo jednostavno - protrljavanjem sterilnim štapićem unutrašnje strane obraza deteta i oca.

Da li se očinstvo utvrđuje na osnovu sudskog naloga, ili to može da se uradi i na lični zahtev?
- Na početku smo očinstvo uglavnom utvrđivali na osnovu zahteva suda, ali sada sve češće ima i onih koji dolaze privatno, sa željom da utvrde svoje roditeljstvo. Inače, može da se

Stara metoda

Pre pojave "nove" metode, utvrđivanje očinstva i materinstva je rađeno na osnovu upoređivanja krvnih grupa, što je bilo potpuno nepouzdano u smislu potvrđivanja očinstva. Ta metoda je, zapravo, bila zasnovana na isključivanju potencijalnog oca, ali nije sa potpunom sigurnošću potvrđivala očinstvo. Uvođenjem DNK analize, "stara" metoda je sve manje u upotrebi.

uradi i kućni DNK test. To znači da pozivom na broj telefona Centra zainteresovani mogu da dobiju sve potrebne informacije i naruče paket sa potrebnim kompletima za uzimanje briseva, i uputstvom kako uzorke uzeti kod kuće. Sve ove informacije se nalaze i na našem sajtu (www.dnkanaliza.rs). Nakon uzimanja briseva sa unutrašnje strane obraza, uzorci se vraćaju poštom, a posle sedam dana - rezultati analize stižu na adresu ili poštanski fah.

Koliko je pomenuta metoda tačna?
- Primenom ove metode i korišćenjem najsavremenije aparature, koju imamo u našem Centru, za nekoliko dana možemo sa sigurnošću od 99,999 odsto da potvrdimo biološko očinstvo ili materinstvo, a sa 100 odsto sigurnosti da isključimo potencijalnu osobu kao biološkog roditelja deteta.

...


Iako smo insistirali da saznamo neke detalje iz svakodnevnog rada Centra, nismo uspeli - jer su diskrecija i poverljivost zagarantovani. A ono što nam se neminovno nameće kao zaključak, jeste da roditeljstvo i partnerske odnose treba jasno razgraničiti. Međutim, upravo se te dve vrste odnosa stalno mešaju. Volite vašu decu kao da su vaša i, kako reče Duško Radović: "Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas", a za to vam možda i nije potreban test...

Šalu na stranu, lepo je znati da ovakve metode postoje, i da su pouzdane i bezbolne. Jer, ima mnogo situacija kada roditeljstvo može da se utvrdi samo na takav način, iako nam uvek prvo padne na pamet da se to radi zbog prevare partnera. Međutim, da sumnje ipak nisu neosnovane, govore i rezultati koje imaju u ovom Centru - a oni su da se u izvesnom broju testiranih slučajeva  utvrdi da otac upisan u matičnu knjigu rođenih nije biološki otac deteta.Vesna Stanimirović

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica