Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što ste mislili da znate o zdravlju je pogrešno

Verujete li u sve što vam kažu lekari, što pročitate u štampi ili čujete u emisijama posvećenim naučnim dostignućima iz oblasti medicine? Da li ostavljate bogatstvo u apotekama i prodavnicama zdrave hrane kupujući razne dodatke ishrani i probrane namirnice koje obećavaju dug i zdrav život?

Ukoliko je vaš odgovor “da”, možda bi trebalo da pročitate tekst Lies, Damned Lies, and Medical Science iz američkog magazina „The Atlantic“ koji vam može potpuno promeniti način gledanja na stvari. 

Dr. Džon Joanidis, jedan od vodećih svetskih meta-istraživača koji se bave kredibilitetom medicinskih istraživanja, radeći sa svojim timom dokazao je da su mnoga popularna znanja, koja su naučnici „pouzdano“ utvrdili a kojima se lekari rukovode kada nam prepisuju lekove ili daju medicinske savete - pogrešno protumačena, preuveličana ili potpuno netačna, te da gotovo 90% objavljenih naučnih studija sadrži greške. 

Verovali ili ne, činjenica da zasićene masne kiseline škode krvnim sudovima utvrđena je jednako pouzdanim naučnim metodama kao i „činjenica“ da molitve pomažu stopi preživljavanja operacija na otvorenom srcu. Zašto je to tako?

Jednostavno, naučne studije su nepouzdane zato što su i sami naučnici nepouzdani – oni nesvesno ili svesno manipulišu podacima kako bi dobijali željene rezultate. Razlog  za ovo je činjenica da rezultate koji nisu zanimljivi ili epohalni neće moći da objave u vodećim naučnim publikacijama, niti će takvi rezultati, iako tačni, zanimati medije. Jednostavno, ako ste pošten i  precizan naučnik, velike su šanse da nećete napredovati u karijeri  jer će sve zasluge pobrati oni koji to nisu..

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica