Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beba na zimovanju

Dete starije od dva meseca možete da povedete na zimovanje, ukoliko ste obavili određene pripreme.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nema ništa zdravije nego prošetati bebu po čistom planinskom vazduhu kada je lep, sunčan dan (obavezno joj zaštititi oči i lice od sunca - naočare sa UV protekcijom i bebi krema sa visokim faktorom, oko 50).

Priprema za putovanje
U optimalnim uslovima, bebi će zimski odmor svakako da prija. Naravno, prvi izlazak napolje ne treba da bude - putovanje. Za to se treba postepeno pripremiti.

Ako ne računamo vožnju od porodilišta do kuće, prvom izlasku treba da prethodi kratak boravak pored otvorenog prozora, ili na terasi.

Napolje se izlazi prvo na 10 minuta, pa se taj period svakog dana (ako je lep) postepeno povećava za po 10 minuta, ne više od dva sata dnevno. Pritom treba gledati aktuelne vremenske uslove, a ne kalendar, jer se dešava da zimski dan bude poput prolećnog (i obratno).

  Prevozno sredstvo
Poželjno je da se za odlazak na planinu koristi samo jedno prevozno sredstvo (nikako autobus), koje je dovoljno zagrejano.

Rizično je putovati kolima, čak i vozom - u uslovima velikih snežnih padavina, poledice i magle, jer mogu da nastupe prinudni prekidi putovanja (snežni smetovi, nestanak struje i grejanja u vozu, kvar na kolima, neprohodnost puta...).

Po lošem vremenu se, inače, sporije putuje, sa povećanim rizikom od udesa. Zato nije pametno planirati mnogo unapred tačan datum putovanja, bez mogućnosti da se pomeri za nekoliko dana, dok se vremenska situacija ne stabilizuje.

Putovanje avionom je takođe rizično, jer zimi aerodrom može danima da bude zatvoren zbog magle i poledice, a duga i neizvesna čekanja na aerodromu nikako nisu dobra za bebu. Uostalom, taj problem može da nastane u povratku, kada nemate više kuda. Zato male bebe ne treba voditi na daleko putovanje.

Komforan smeštaj

Smeštaj mora da bude komforan – mora da postoji mogućnost održavanja optimalne temperature vazduha u svim prostorijama u kojima boravi.

Ishrana na planini
U prednosti su oni koji imaju sopstveni smeštaj, u koji mogu da odu kada hoće. I, naravno, bebe koje su na prirodnoj ishrani, jer u slučaju neplaniranog produžetka putovanja uvek imaju na raspolaganju mamino mleko.

Kada je reč o veštačkoj ishrani, neophodno je da se spremite za najgoru moguću varijantu. To znači da kod sebe morate da imate gotovu mlečnu formulu u tečnom obliku (najpre proverite da li je ima na našem tržištu), ili mogućnost da pripremite svežu formulu u prevoznom sredstvu (ponesite mlečnu formulu u prahu, dovoljno vode za pranje ruku i pripremanje obroka, nekoliko sterilnih flašica sa unapred pripremljenom potrebnom količinom prokuvane vode, šerpicu i primus).

Za stariju odojčad je dobro poneti teglice sa kašicama, ali uvek mora da postoji mogućnost da se obrok podgreje. Osim obroka, za put treba spremiti dovoljnu količinu vlažnih maramica, pelena i ostale presvlake.


Zimovanje sa malom bebom nije bez rizika (većih nego kada je u pitanju letovanje). Ako nemate dovoljno iskustva, hrabrosti i pedijatra ( Pročitajte tekst: Šta poneti od lekova na zimovanje?) u mestu u koje putujete, pametnije je da putovanje sa bebom odložite za maj-juni, a dotle koristite svaki lep dan za šetnje u mestu boravka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica