Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuća čista da blista

Za mame koje se iz dana u dan bore sa gomilom prljavih sudova i veša, umašćenim šporetom, isflekanim podovima... i savlađuju ih, pripremili smo nekoliko saveta koji mogu da budu od pomoći.

Današnje mame su maestralni žongleri, umeju da rade više poslova istovremeno. Naravno, uređaji u domaćinstvu, tehnička dostignuća, kao i novi proizvodi za održavanje kuće im, i te kako, pomažu u tome.

Bez obzira da li tata aktivno učestvuje u obavljanju svakodnevnih poslova, mama uvek ima čišćenje i pranje na svom spisku dnevnih obaveza.

Prilikom sređivanja stana, kuhinja ima poseban tretman, jer je zbog pripremanja hrane neophodno redovno održavanje higijene. Treba je uvek provetravati, a kako se brže prlja od ostalih prostorija - zbog isparenja i masnoće, kod pranja i čišćenja mora da se vodi računa o sledećem:

  ◘ Posuđe uvek treba prati toplom vodom, sa onoliko deterdženta koliko je potrebno da se ukloni masnoća (uvek pročitajte deklaraciju i uputstvo za upotrebu). Najbolji su deterdženti na bazi prirodnih sastojaka (limuna, na primer), naročito ako su obogaćeni balzamom koji čuva mamine ruke od pucanja i alergijskih reakcija.

◘ Prljav escajg treba najpre prebrisati papirnim ubrusom, a onda potopiti u vodu u kojoj je mlak rastvor deterdženta za posuđe.

◘ Sudoperu i radnu površinu oko nje (isto važi i za ploče od šporeta i keramičke pločice) ne treba čistiti jakim abrazivnim sredstvima - koji mogu da ih oštete, već deterdžentima na bazi prirodne sode, limuna i pomorandže. Ulje od narandžine kore efikasno odstranjuje masne fleke sa glatkih površina.

◘ Za čišćenje slavina (i u kuhinji, i u kupatilu) od kamenca ili rđe, kao i za uklanjanje fleka od vlage - postoje univerzalni deterdženti spravljeni od limunske kiseline.

Savet mamama za pranje veša

Mame sa malom decom uglavnom svakog dana koriste veš mašinu, pa kod odabira tečnog deterdženta za mašinsko pranje belog i odojenog rublja treba obratiti pažnju:♦ Sastojci deterdženta treba da budu poreklom iz prirode. ♦ Kada je u pitanju obojen veš, odlučite se za deterdžent namenjen svim farbanim vlaknima koja se peru do 60 stepeni, sa posebnim efektom za obnavljanje boje. ♦ Za belo rublje birajte deterdžent koji pere na temperaturi do 90 stepeni. On će ga efikasno oprati, a pritom ga neće sagoreti i uništiti njegovu prirodnu mekoću.

◘ Pod u kuhinji je glavni detetov poligon. Znate već da će ručicama dodirivati pod, a onda prstiće stavljati u usta. To će ponoviti nebrojeno puta, bez obzira na vaše upozorenje. Da bi taj pod ostao njegovo carstvo igre, morate da ga održavate besprekorno čistim. Najbolja su sredstva za čišćenje sa blagom formulom - pH neutralna i dermatološki testirana.

◘ Staklene i druge glatke površine (prozori u kuhinji i ostalim prostorijama u stanu) se najbolje čiste uz pomoć sredstava na bazi vinskog sirćeta. Mogu da budu u pakovanju sa pumpicom, što olakšava nanošenje.

◘ Police u kuhinji ili ostavi treba da se zaštite belim papirom, koji lako može da se zameni.

◘ Kutija namenjena držanju hleba mora da se čisti svakog drugog dana od mrvica da ne bi nastala plesan.

◘ Kod izbora sredstava za čišćenje birajte proizvode koji su na bazi prirodnh sastojaka - u najvećem procentu su biorazgradivi. Njihova efikasnost je izvanredna, a ujedno nisu opasni po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca, a ne škode ni životnoj sredini.

◘ Efikasnost sredstava za čišćenje ne podrazumeva upotrebu opasnih hemikalija kao što su fosfati, borati, formalehidi. Zato obavezno pročitajte deklaraciju na svakom proizvodu namenjenom za čišćenje vašeg doma.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica