Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečja soba sa galerijom

Jedan od atraktivnijih i ekonomičnijih rešenja životnog prostora, ali retko viđen u praksi, jeste soba sa galerijom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Takva rešenja mogu da se primene u potkrovnim etažama ukoliko su nagibi krovnih ravni strmiji, ili su prisutni mansardni krovovi, pa je moguće da se potkrovna etaža iskoristi u dva nivoa.

Galerije su pogodne za dnevne, ali i za dečje sobe: naročito za decu predškolskog i školskog uzrasta, ili ako imate više dece, jer omogućavaju više prostora i veći komfor. Na dete koje uči da hoda, ili je u t

Ako ste u fazi projektovanja sopstvene kuće: uz pomoć arhitekte, zajedničkom saradnjom - možete da dođete do vrlo zanimljivih rešenja

ome još nesigurno - treba posebno pripaziti i zbog činjenice da u takvim prostorijama postoji stepenište koje ono još nije sposobno da koristi.

Ako ste u fazi projektovanja sopstvene kuće: uz pomoć arhitekte, zajedničkom saradnjom - možete da dođete do vrlo zanimljivih rešenja. Ovakva dečja soba može da ima izlazak na terasu, galerija - male lođe, a prozorski otvori da budu veći od uobičajenih, kako bi prostorija bila kvalitetno osvetljena dnevnom svetlošću.

Software:GIMP 2.6.10 Created: 2011:07:14 18:25:18
Veličina galerije

Veličina galerije može da bude različita u odnosu na primarni deo sobe. Veće galerije imaju kvadraturu kao trećina ili, čak, polovina primarnog dela sobe, i na visini su druge etaže. Manje površine galerija služe za smeštaj kreveta, radnog dela, i slično. Galerija se ograđuje, a do nje se dolazi lakim drvenim ili čeličnim stepeništem. Treba posebno povesti računa da prečke ograde budu gusto raspoređene, kako dete ne bi moglo da provlači glavu kroz njih. Stepenice nikako ne bi trebalo da budu strme i nepodesne za "komunikaciju", a neophodno je da postoji ograda.

Organizovanje zona

Uređivanju dečje sobe sa galerijom treba pristupiti kao uređivanju svake druge sobe - odnosno sa određivanjem glavnih zona dečje sobe: za igru, učenje i

Veći prostor za igru

U donjem primarnom delu sobe treba planirati zonu za igru i zonu za odmor. Zona za igru treba da bude prostrana, slobodna površina, prekrivena toplim tepihom i jastucima za sedenje i igru. Ako soba u ovom nivou ima izlazak na terasu, zona za igru može da se proširi na spoljašnji prostor, što je posebno interesantno u letnjim mesecima.

odmor.

Zona za igru

Pretpostavlja se da je galerija na nekoj visini, tako da ne bih preporučila da ona bude zona za igru - zbog visine, a i zato što postoje stepenice, jer pre svega treba razmišljati o bezbednosti dece. Dete može da se zaigra, i da onda dođe do nekih neželjenih posledica.

Zona za učenje

Na galerijskom prostoru sasvim komotno može da se smesti stočić sa stolicama, a kasnije i "ozbiljan" radni sto. Tu se mogu naći i odgovarajuće komode za odlaganje pribora za crtanje i školskog pribora, kao i police za odlaganje slikovnica, knjiga, igračaka, i slično. Ako se prostor galerije koristi kao radna zona, veoma je važno da ima kvalitetno dnevno osvetljenje, i veštačko kao dopunsko. Dnevno svetlo može da dopire preko klasičnih, i preko krovnih prozora. Ako su prozori klasičnog tipa, onda je ograničen način raspoređivanja nameštaja upravo zbog tih prozora.

Uz prozore, i do njihove visine, možete da smestite komode i police za odlaganje neophodnih stvari ili, ako vam je zgodnije - stočić sa stolicama. On može da se smesti i u blizini ograde, pogotovo ako je namenjen manjoj deci. Glavno je da prostor oko ograde bude slobodan, a ne pretrpan stvarima i nameštajem, kako bi ograda došla do izražaja, pogotovo ako je dekorativnija.

Zona za odmor 

Zonu za odmor treba opremiti na klasičan način, u zavisnosti od toga koliko dece koristi sobu. Ako je spratna visina galerije dovoljna da ne remeti život u donjem nivou, moguće je smestiti i krevet na sprat. Mada, to vizuelno i nije baš lepo, jer je soba prepuna merdevina, stepenica i ograda - tako da na to treba obratiti pažnju. Ormani koji se nalaze u ovoj zoni, služe isključivo za smeštaj garderobe.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica