Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osmi mart u 21. veku

"Slavili - ne slavili Dan žena, važno je da izaberete partnera koji će vas voleti i poštovati svakog dana, a poželjno je i decu vaspitavati u istom duhu", saveti su prof.dr Tijane Mandić, kliničkog psihologa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Danas se mnogi pitaju da li treba proslavljati Međunarodni praznik žena? Jedni govore da je to sindikalni, besmislen praznik, dok drugi smatraju da ga treba negovati zbog tradicije, ali žele «osveženje». Mi preporučujemo da svako izabere šta mu odgovara.

O značaju, obeležavanju i praznikovanju 8. marta - Dana žena, razgovarali smo sa prof. dr Tijanom Mandić, kliničkim psihologom i profesorom na Fakultetu dramskih umetnosti.

Kako se Dan žena, danas doživljava u svetu i kod nas?

- Zavisi o kom delu sveta govorimo. Taj datum je bio važan u jednom delu sveta, tamo su ga i slavili, dok ga je drugi deo negirao. U pitanju je bio politički kontekst, komunistička i socijalistička konotacija. Nešto slično može da se vidi i danas.

No, pojedine pripadnice lepšeg pola misle da je komunizam "poružnio" žene. Danas, neke mlade žene, kada dobiju cvet tog dana, kažu: "Ovo je uvreda za mene, nisam ja Klara Cetkin". Sa druge strane, ima žena koje kažu: "Znate šta, meni je lepo da postoji ženski dan, ne opterećuje me istorija. Ako postoji Dan planete, hoću da postoji i ženski dan. Prijatno mi je da dobijem parfem ili cvet".

Šta taj praznik danas znači za savremenu  srpsku porodicu?

- Prvo, bilo bi dobro da se porodica izjasni da li slavi ili ne. Ako ne slavi, dete će videti da drugi slave. Tada je korektno reći: «To postoji. To je tradicija. Neki slave, mi ne slavimo». Znači, NE pričati ružno o tome. Uostalom, ne mora to ni da se slavi na komunistički način.

U slučaju da porodica slavi, iz muškog ugla to izgleda ovako: "Tog dana ja slavim ženski princip u kući. Ja, kao muškarac i muž, podržavam ga i stojim iza toga. Možda tog dana u kući treba da bude više cveća, više mirisa, začina...". Važno je da muškarac shvati i oseti zašto je njemu u životu potrebna žena! Ali, glupo je obeležavati 8. mart a istovremeno ga ismejavati. Praznikovati, a biti ciničan. To je najlošija varijanta.

Mlada žena, živeći cele godine sa porodicom, može da im stavi do znanja da ni slučajno ne želi da dobije crveni karanfil, jer će ih njime gađati, ili će ga donosilac "pojesti". Takođe, nikako ne dolazi u obzir svilena marama... Znači, daje neke instrukcije. Hoće da otputuje u Drvengrad! Možda očekuje da neko skuva ručak, ili svi odu u omiljeni restoran. Želi da sluša nekog koga izuzetno voli. Ali, ona će odlučivati... Šta to znači? Ona kaže: «Ja sam žensko u ovoj priči. Znači, ne želim da slušam dreku, neću da gledam televiziju da me politika slučajno ne bi poremetila, neću da me gnjavite ruskim gasom. Ovog dana hoću da slušam samo svoju muziku. Ovo je moj dan i organizujem ga kako ja hoću!». Time će pokazati, naročito devojčici, kako je to odrasti u ženu.

Slavili - ne slavili, važno je da izaberete partnera koji će vas voleti i poštovati svakog dana. A poželjno je i decu vaspitavati u istom duhu.

U kom uzrastu dete shvata, spoznaje, da je za mamu to, možda, važan dan?

- Rano, već u trećoj godini - dete primećuje, posmatra, razmišlja i oseća. Što je starije, sve više gleda i upija porodičnu postavu.

Ko vodi u trci poklanjanja?

- Nažalost, oni koji imaju najviše novca, oni i poklanjaju: mami, ženi, sestri, ljubavnici... Ali, koji pokloni su najvredniji? Oni koje čuvate su od dece! Poklanjanje je u suštini umetnost. Vi možete nekome da poklonite i mercedes, ali treba znati osobu kojoj poklanjate. Morate jako dobro da osećate tu osobu!

Da li žene imaju svest o tome zašto se uopšte obeležava 8. mart?

- Treba reći da je to borba za ženska prava, ili jungovski - ženski princip. Pravo na ženski princip u ovom društvu. Za mene je redukcionizam da se svede samo na to kada je bilo i da je bilo sa karanfilom. To je bilo, i tačka. Kako ćemo dalje? I dalje žene nemaju ista prava kao muškarci. Na primer, ove mlade žene, koje misle da su dobre, u stvari više liče na muškarce, funkcionišu i oblače se kao muškarci. One imaju problema sa menstruacijom i orgazmom. I dalje moramo da se borimo, ali na drugi način: šarmom, toplinom, nežnošću ili začinima - na primer, iz Egipta...

Treba li i kako negovati ovaj praznik?

- Treba ga pozitivno iskoristiti i reći: "Ja sam žensko biće, ja predstavljam ženski princip u ovom gradu. Hoću da ulice budu čistije, hoću da ima više lepote, hoću druge prioritete, nova prava. Neću da se bavim ovom tako ružnom realnošću. Hoću lepšu realnost!!!". Ženstvenost može da bude neverovatno prodorna i ubitačna!

Prve asocijacije

Ako je žena majka, onda je to jedan od patrijarhalnih modela. Ali, imamo ženu-ćerku, ženu-sestru, ženu-drugaricu, ženu-biznismenku, ženu-vešticu, ženu-ljubavnicu, ženu-ratnicu.

Iz dečjeg ugla, prva asocijacija je, svakako, majka. Prvo što čine, deca stvaraju crteže. Ako ih bolje pogledate, mame su na njima sa cvetićima i leptirićima, one ne voze kamione. Ponekad su ženstvenije na dečjem crtežu nego u prirodi. Mama, iako je debela, na crtežu će biti vitka, lepa i mlada, u toplim bojama. Znači, dete «kupi» tu ženskost, bez obzira da li je shvata ili ne.

Naša iskustva

Porodica Stanojević živi u Valjevu. Tata Aleksandar radi u "Agrobanci" kao ekonomista, mama Marija je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu, a Olga - koju iz milja zovu Lola, ima pet godina.

Što se tiče Dana žena, Marija je prilično ravnodušna kada je u pitanju osmomartovsko slavlje.

- Sve mi tog dana izgleda usiljeno i isforsirano. Ne osećam otpor, ali ni želju za slavljem. Mada, ako se nešto organizuje tim povodom, uključujem se. Ako neko hoće da me obraduje tog dana, nemam ništa protiv. Poklone svake godine dobijam od supruga i svekra. Uglavnom su to moji omiljeni parfemi i večera u dobrom restoranu. Ali, pre dve-tri godine, Saša mi je poklonio ružu, ubranu u komšijskom dvorištu. Verovatno je hteo da mi pokaže na šta je sve spreman kako bi zadobio moju ljubav (smeje se).

Aleksandar voli taj dan i uvek kupuje poklone supruzi, mami i  koleginicama.

- Svakog 8. marta obavezno baš ja kuvam prvu jutarnju kafu koleginicama. To mi je zadovoljstvo. A što se tiče Lole, ona primećuje da se tog dana oko mame nešto događa. Uznemirena je i zapitkuje. Zajedno kujemo planove kako mamu da iznenadimo. Ali, pošto je nestrpljiva, ona već 7. marta uveče oda tajnu. Tako meni jedino preostaje da tokom noći smislim novo iznenađenje. Ja i Loli kupim poklon, da se ne bi osećala zapostavljeno. Ma, u stvari, kada bolje razmislim, kod nas je svaki dan 8. mart.

Vera Zaviša

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica