Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga za svađu mladih roditelja

Kada ste dezorijentisani, lišeni sna i mrzovoljni zbog navikavanja na nov ritam života sa vašom bebom, nije potrebno mnogo da dođe do žustre prepirke sa partnerom.

  Izvor: Foto: Profimedia

Evo nekolliko najčešćih razloga za svađu mladih roditelja:

1. Možeš li da ustaneš zbog bebe? Ja sam iscrpljen!

Sa bebinim dolaskom, spavanje odjednom postaje nešto što se deli, oko čega se pregovara, a najčešće se sprovodi po smenama. To može da bude šok za vaš sistem koji je dobro funkcionisao dok ste bili samo par. "Ono što me je najviše pogodilo, jeste koliko smo bili posesivni kada je u pitanju spavanje. Mnogo smo raspravljali oko toga ko ga je više zaslužio!?", izjavila je jedna mama.  

Sačuvajte mir: Pokušajte da ostanete van takmičenja, poput: "Ja sam umorniji od tebe". Klinički socijalni radnik Karolin Pirak, rukovodilac programa Doneli ste bebu kući, koji se fokusira na građenje odnosa mladih roditelja, savetuje: "Niko ne može da kaže ko je umorniji, zato što nijedno od vas dvoje to zaista ne zna. Ono što odgovara stvarnosti, jeste - ako se oboje osećate iscrpljeno, oboma je potrebna pomoć".      

Ukoliko možete da angažujete bebisiterku, odlično rešenje je da to bude osoba koja će na kratko da dolazi kod vas, ali redovno, tako da vi i partner "ugrabite" bar malo vremena da se odmorite. Druga mogućnost je da prihvatite pomoć članova porodice ili bliskih prijatelja. U tom slučaju ćete oboje moći više da spavate. Nije sramota ako vam neko pomaže. U stvari, tako ćete pokazati  odgovornost, jer činite nešto dobro za sveukupno zdravlje vaše porodice.   

Možete da primenite i sledeći princip: uspostavite "balans spavanja" sa partnerom. Na primer, oboje možete da "prisvojite" po jedan dan vikenda za spavanje, da "preuzimate" četvoročasovne smene tokom noći, ili - ako vaša beba pije na bočicu - da se smenjujete u hranjenju svake druge noći.  

Ukoliko jedan roditelj radi a drugi ostaje kod kuće sa bebom, možete da udesite tako da onaj koji radi - više spava tokom radne nedelje, a da vikendom drugi roditelj spava duže, malo se "opruži" tokom dana ili odrema. Ne zaboravite da lišavanje od sna često učini čoveka razdražljivim, depresivnim, svadljivim. Nekoliko dodatnih sati sna može da iznedri iznenađujuću razliku u vašem izgledu i ponašanju.   

2. Dođi, beba te želi

Ako vaš partner posle samo nekoliko minuta napeto traži od vas da uzmete bebu koja vrišti, možda se borite da i vi ne pustite nekoliko krikova. "Čim našem sinu nešto treba ili počne da plače, moj muž ga daje meni u ruke", reči su jedne mame. "On jedino provodi vreme sa bebom kada je mirna, zadovoljna".    

Povezane vesti

Sačuvajte mir: Podsetite sebe da, iako tako izgleda, ne mora da znači da vaš partner izbegava dužnosti oko bebe. Jedan otac to ovako objašnjava: "Ja želim da utešim svoje dete. Ali, to je teško kada beba vrišti kao da sam ja đavo".

Radite sa partnerom na tome da uspostavite i razvijete određene rutine sa bebom. To će "preseći" fenomen vrištanja za mamom. "Moj posao je bio da okupam našeg sina", kaže tata troje dece. "Pošto sam to redovno činio, on se navikao da ja to radim". 

Takođe, razvijte rutinu "neuzimanja" bebe u ruke. Ako dočekate partnera na vratima i odmah mu date bebu, takav stav je čist promašaj - prelaz je suviše nagao. Umesto toga, provedite neko vreme zajedno, kao porodica. Ukoliko to činite redovno, beba će vremenom naučiti da očekuje takvu situaciju i manje će biti sklona da se buni zbog vašeg odsustva.  

Mnogi očevi su uvideli da korišćenje marame, nosiljke ili drugih "pronalazaka" za nošenje bebe, koji je drže blizu tela i ušuškanu, može da pomogne u olakšavanju "gladi za mamom". Ali, ima perioda kada beba plače uprkos valjanim naporima roditelja da je umire. Ohrabrite vašeg partnera da izdrži bebino vrištanje. To je dobra praksa, jer na duže staze može da pomogne bebi da ga prihvati kao utešitelja.

3. Šta ti, uopšte, radiš ceo dan?

Bebe imaju samo nekoliko osnovnih potreba, ali njihovo zadovoljavanje lako može da ispuni vaš dan. Po strani će ostati prljavi sudovi - naslagani u sudoperi i neopran veš. Činjenica da sićušna beba toliko može da poremeti dnevni raspored odraslih, jedno je od najvećih iznenađenja za mlade roditelje - tako da roditelju koji je ceo dan van kuće, može da bude teško da to razume.

 - Moja žena je došla sa posla i odmah počela da «maršira» okolo, skupljajući stvari po stanu. Na kraju je nervozno pitala: "Šta ti, uopšte, radiš ceo dan?" - požalio se tata dvoje dece, koji sa njima ostaje kod kuće jednom nedeljno. - Tačno je da je svuda bio nered. Ali, nakon što sam proveo poslednjih devet sati pokušavajući da nahranim i zabavim šestomesečno dete, "predavanje" je poslednja stvar koja mi je bila potrebna. 

Povezane vesti

Sačuvajte mir: Zauzimanje odbrambenog stava je prirodna reakcija, ali to samo čini stvari još gorim.

- Odmah sam izbrbljao čitav niz izgovora zbog čega je stan u haosu, da bih na kraju postavio granicu pitanjem: "Koliko ti poznaješ očeva koji ostaju kod kuće sa decom?". Tada smo prestali da se raspravljamo - rekao je tata.     

Sačekajte dok dete zaspi - a onda možete mirno, usredsređeno da diskutujete, uz predlaganje određenih rešenja. To zaista može da pomogne.     

4. Ali, ja sam čistio prošle nedelje!

Novopridošla beba podrazumeva i nove obaveze, kao što je hranjenje i presvlačenje pelena, ali i više kućnih poslova - poput čišćenja, pranja i kupovine. U stvari, prema procenama stručnjaka, briga o bebi iziskuje oko 350 raznovrsnih poslova nedeljno! Stoga nije ni čudo što se roditelji osećaju preopterećeno. Dodatnu težinu im predstavlja to što nisu sigurni kako da podele poslove, a da to bude pošteno u odnosu na oboje.     

Sačuvajte mir: Nemojte da upadnete u zamku očekujući da vam partner čita misli, pa da se osećate ozlojeđeno kada se to ne desi. Umesto toga, objasnite mu kako se osećate -"Osećam se premorenom zbog svih kućnih poslova". Kažite da vam je potrebna pomoć, ali uz navođenje značajnih detalja. Umesto neodređenog iskaza: "Treba više da čistiš", pokušajte sa: "Možeš li da opereš sudove dok se ja bavim vešom?". 

Naročito uspešno može da bude uspostavljanje pravila za kućne poslove. "Ja sam glavni za usisavanje, brisanje prašine i pranje sudova", kaže tata četvoro dece. "Moja žena je glavna za kuvanje, brigu o dečjem vešu, čišćenje kupatila i spremanje uopšte".

5. Odmah se vraćam!

"Idem samo da nešto proverim na kompjuteru", kaže vaš partner, brzo izlazeći iz spavaće sobe. Kada se pojavi nakon 45 minuta, ne može da shvati zašto se vi "pušite". Ili, ona izađe da "brzo" obavi kupovinu - ali to se, nekako, preokrene u niz super-kupovina.

Da li namerno ili slučajno, "veliki beg od bebe" se događa kada roditelji, očajni zbog "mog i tvog vremena" ukradu nekoliko trenutaka... ili nekoliko sati. Za roditelja koji je ostavljen da se sam snalazi, to je i te kako značajno.

Povezane vesti

Sačuvajte mir: Izrazite vaša osećanja. Na primer: "Kada ti provodiš vreme na Internetu, dok ja brinem o bebi, osećam se napušteno, kao da sam iskorišćena". Predstavite vašu zabrinutost kao problem koji treba da se reši, radije nego kao nešto što je vaš partner uradio loše, zbog čega treba da oseća krivicu.     

Tada ćete zajedno stići do plana koji će vam omogućiti da oboje imate vremena i za lična interesovanja. Jedna porodica je rešila ovaj problem tako što je kreirala svojevrstan kalendar, na kojem je obeležen raspored vremena - provedenog na poslu, potrebnog za negu dece, u okviru kojeg su zajedno kao porodica, i onog u kojem nešto obavljaju sami. "Planiranje porodičnog vremena izgleda blesavo, ali to održava volju da obavezno imamo vreme kada smo svi na okupu i kada smo zaista fokusirani na decu, nasuprot vremenu kada pokušavamo da radimo više stvari istovremeno - što je uvek katastrofa", kaže mama troje dece.

Dodatni saveti da učvrstite vaše roditeljske veze

Ne nadzirite: Ako je vaš red da predahnete, učinite to! Nemojte da koristite slobodno vreme da biste savetovali partnera kako da postupa sa bebom. Zapamtite, postoji mnogo načina za umirivanje i zabavu - pa, ako je partnerov stil drugačiji od vašeg, to je bolje za prilagodljivost deteta.  

Tata za poželeti: 17 znakova da je vaš partner savršen otac

Odvojte noću vreme samo za vas: Naravno da volite vašu bebu. Ali je, takođe, važno da postoji vreme i za vas kao par.

Pokažite uvažavanje: Malo priznanje može daleko da dopre. Zato izrazite zahvalnost za stvari koje vaš partner radi - na primer,  kada izmami osmeh na bebinom licu, donese kući hranu ili izbaci đubre. To će učiniti da se dobro oseća, a zadovoljstvo ima i pozitivan bumerang efekat.

Potražite stručnu pomoć ako vam je potrebna: Bračni savetnik može da bude od velike pomoći ukoliko neke probleme niste u mogućnosti da rešite sami.

Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica