Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Soba iz mašte

Nameštaj ne mora da bude skup nekoliko osnovnih elemenata. Ako imate dobru podlogu - na kojoj zidovi, pod i rasveta ukazuju na jednu priču, nameštaj može na adekvatan način da je nastavi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Odabir nameštaja za bebinu sobu je finalni, najlepši deo uređenja sobe, kada se nalazi balans između potreba, cena, kvaliteta i estetike.

Pred vama je "polje" u kome roditeljska maštovitost može da se materijalizuje, a granice za ideje praktično ne postoje. Materijali dostupni na tržištu i mogućnost da se ostvari sve kako ste zamislili, dovode do toga da se napušta uobičajen koncept kombinacije bebi-nameštaja. Ukoliko poželite da iskombinujete gotov nameštaj ili ponešto napravite, «vaše veličanstvo» zaista može da ima sobu iz snova.

Jelena Milinković, diplomirani inženjer arhitekture, budućim roditeljima sugeriše kreativnost, ali uz obaveznu dozu racionalnosti.

- Za razliku od dečjih soba, sobe za bebe treba da budu jednostavnije opremljene, samo neophodnim elementima nameštaja. Kasnije, kada se dođe do osmišljavanja dečje sobe, može da se napravi kompletna igraonica, u koju su upakovani krevet i orman. Međutim, u ovom periodu je dovoljna igra materijala, oblika i boja.

Koji su osnovni zahtevi prilikom odabira nameštaja za bebinu sobu?

- Nameštaj za bebu, pre svega, mora da bude bezbedan: čvrst, precizno montiran, bez vidljivih šrafova. Postoji veliki asortiman proizvoda za zaštitu beba - koji se montiraju na nameštaj, kao što su gumene loptice za oštre uglove, odbojnici za zatvaranje vrata, zatvarači fioka, zatvarači za utičnice.

Poželjno maskiranje opasnih mesta

Treba voditi računa o tome da beba veoma brzo prerasta u «slatkog harambašu», koji se vrti na sve strane, prevrće i vuče sve što je na dohvat ruke. Zato je poželjno maskirati kablove, pantljike od posteljine i drugo.

Povezane vesti

Kako pomiriti funkcionalnost i naše želje za lepim?

- Nameštaj za bebe treba da je udoban. Funkcionalnost je od izuzetnog značaja, jer mora brzo i spretno da se odgovara na bebine potrebe. Pretpostavlja se da ne želite da soba vaše bebe bude stereotipna. Efektno izgleda kada se uklopi dizajn kreveca sa celom sobom - kao nastavak određene priče ili bajke. To može da se postigne jednostavnim detaljima i aplikacijama na krevecu, kao što su geometrijski oblici u osnovnim bojama, simboli kućica, autića, životinjica od farbanog medijapana.

Povezane vesti

Prostor za maksimalnu kreativnost je upravo u polju nameštaja, zavesa, posteljine, prekrivača. Reč je o neograničenim mogućnostima oblika i razigranosti boja.

Najbolji materijali za dečji nameštaj

Preporučila bih nameštaj od punog drveta. Kod nas su najzastupljeniji bukva i hrast. Moguće je da se puno drvo  kombinuje sa pločastim materijalima - medijapanom, koji može da se boji po želji, ili univerom različitog kolorita, a koji je dosta jeftiniji. Dobro je birati otporne materijale, koji se lako čiste, a to su upravo ovi koje smo naveli. Staklo treba izbegavati, dok su metal, prohrom i kovano gvožđe sofisticirani, ali hladni i neprikladni materijali za dečju sobu.

Krevetac je dominantan komad nameštaja. Kako ga odabrati?

- Postoji veliki izbor krevetaca: od klasičnih drvenih, pravougaonog oblika, preko prenosivih, potom starinskih kolevki i krevetaca sa baldahinom, do čitavih igraonica! Najbolje je ne preterivati u dizajnu i prvenstveno razmišljati o funkcionalnosti, sigurnosti bebe i udobnosti.

U poslednje vreme, sve veći broj roditelja se odlučuje za prenosivi krevetac, koji je praktičan za putovanja ili posete bakama i dekama. Iako je interesantnog dizajna i praktičan, proverite da li dušek odgovara bebinim zahtevima. Neki kreveci imaju montiran stalak za presvlačenje, ali on će vam koristiti samo tokom prvih meseci.

Da li kolevka može da bude zamena za krevetac?

Veoma romantično rešenje je kolevka, koja unosi duh starih vremena. Ona može da bude unikatna, ručno pravljena i oslikana. Manjih dimenzija je od kreveca i zaista je divno rešenje za prve dane bebinog života kod kuće. Iz ušuškanosti maminog stomaka, prelazi se u udobnu kolevku. Ali, to rešenje je kratkog veka, jer bebama mora da se omogući dovoljno prostora za prve okrete i miran san - na ravnoj i kvalitetnoj podlozi. Moja preporuka je standardni krevetac od drveta, sa kvalitetnim dušekom, koji takođe može da odgovori estetskim zahtevima.

Povezane vesti

Koja je vaša preporuka prilikom izbora komode za presvlačenje beba?

- Treba razmisliti o tome koliko dugo planirate da koristite nameštaj. Komoda za povijanje nije neophodan komad nameštaja u bebinoj sobi. Ali, ako imate prostora, svakako je lep i funkcionalan dodatak. Komoda je veoma korisna tokom prvih meseci, dok beba ne poraste i počne da se prevrće, kada se javlja opasnost da padne sa komode. Koliko god da je beba mirna, nikada je ne ostavljajte samu na komodi za povijanje.

Pojedini modeli umesto gornje fioke imaju kadicu za kupanje bebe. To je zanimljivo rešenje, ali iskustva majki govore da je nepraktično. Osim toga, koristi se kratko, dok je beba sasvim mala. Dobro rešenje je kupiti ili praviti komodu za povijanje - koja, kada se skine ploča za presvlačenje, može da se koristi kao klasična komoda sa fiokama u dečjoj sobi.

Kako razmišljati o ormanu u bebinoj sobi?

- Ukoliko imate dovoljno prostora, dobro je planirati orman za odlaganje bebinih stvari i posteljine. Treba voditi računa o tome da orman bude stabilan, najbolje pričvršćen za zid, što je važno kada beba propuzi.

Ako u sklopu vaše spavaće sobe beba ima svoj kutak, potrebno je da odvojite mesto za njene stvari u vašem ormanu, koji spolja treba da ostane nepromenjen.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica