Kako da lakše preživite sezonu virusa? Pedijatar otkriva šta sve treba da imate pri ruci

Pedijatar otkriva šta roditelji treba da imaju spremno kako bi lakše prebrodili sezonu virusa i prehlada.

Shutterstock

Polazak dece u školu obično donosi i talas virusa i prehlada, a dr Megan Martin, doktor hitne pedijatrijske medicine i majka četvoro dece dala je savet roditeljima kako da lakše prežive ovu sezonu virusa. Sve što vam je potrebno je kutija koju ćete ispuniti potrebnim lekovima, kesama za povraćanje, digitalnim toplometrom i pulsnim oksimetrom, lekovima za alergiju, elektrolitima u prahu, "bombonicama" za grlo i sprejom za nos.

"Sada je pravo vreme da se pripremite", kaže dr Martin u videu koji je postao hit na TikToku. Ona je zatim pokazala kutiju sa lekovima i svim potrebnim stvarima, u kojoj se između ostalog nalaze i acetaminofen i ibuprofen za temperaturu i malaksalost.

U njenoj kutiji nalazi se i lek zirtek, koji se koristi kod alergijskih reakcija, a pored lekova, ona preporučuje i da pri ruci imate pulsni oksimetar, odnosno mali uređaj koji meri puls i količinu kiseonika u krvi.

"Dobar je za ruke srednje veličine, a nije toliko dobar za malene ruke, ali vam daje predstavu o otkucajima srca i koliko dete ima kiseonika", objasnila je ona, poručivši da ako ste zabrinuti svakako odvedete dete kod lekara.

Pored toga, dr Martin smatra da je najbolje da koristite digitalne toplomere za merenje temperature mališanima, a pored toga bi u kutiji trebalo da imate i nešto za kašalj, kao i septolete za grlo i elektrolite u prahu namenjene deci.

"Deca moraju da nadoknade šećer i elektrolite kada su bolesni i ne jedu dobro, a ovo je balansiran način da to uradite", kaže dr Megan.

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10

Takođe, ona preporučuje da se kod dece koriste slani rastvori za nos umesto dekongestanata. Za stariju decu preporučuje slani rastvor u spreju, za mlađu inhalacije slanim rastvorom, a kod onih najmlađih korišćenje slanih kapi za nos koje razblažuju sekret, koji nakon toga možete da izvučete aspiratorom za nos.

Ona poručuje da nikako ne treba da koristite vodu sa česme za ispiranje nosa jer može da sadrži bakterije koje dovode do infekcije.

Deca vrtićkog i predškolskog uzrasta mogu da imaju čak i 12 prehlada, respiratornih infekcija ili stomačnih virusa godišnje, prenosi nypost.com, tako da zaista nije loše biti spreman i imati pri ruci ovu kutiju koju doktorka preporučuje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Stavljanje krompira u čarapu  TikTok/g0dblesstac0s