Mnogi roditelji koriste kuvalo za vodu kao pomoć u pripremi adaptiranog mleka, ali nesvesno prave i grešku koja može da ugrozi zdravlje njihove dece. Većina ljudi ostatak prokuvane vode ostave u kuvalu, pa je ponovo kasnije zagreju, što nikako ne treba da radite. Višak vode koji ostane posle kuvanja treba izliti i uvek sipati novu vodu.
Sastav vode menja se kada prokuva, pa ponovno ključanje vode može biti izuzetno opasno. Para proizvedena kuvanjem se sastoji od isparljivih jedinjenja koja se pretvaraju u gasove i isparavaju. Kada se prokuva, voda gubi štetne materije, ali ako se prokuva drugi put, onda će nestati sve ono dobro što je u njoj ostalo. Ako ostavite vodu da ključa predugo ili je ponovo prokuvate, njeni hemijski sastojci se menjaju, a zdravi minerali postaju štetni.
Evo šta se dešava u vodi ako odlučite da je prokuvate više puta:
Arsen
Ako konzumirate prokuvanu vodu, vremenom se možete suočiti sa trovanjem arsenom, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao što su rak, srčana oboljenja, neurološki problemi, pa čak i neplodnost.
Nitrati
Nitrati se nalaze u zemljištu, vazduhu, vodi i mnogim stvarima u životnoj sredini. Ali kada su izloženi visokoj temperaturi, to može biti opasno – pod takvim okolnostima postaju kancerogeni i povezuju se sa raznim vrstama raka.
Fluor
Ako uzimate previše fluora, možete doživeti neurološke probleme. Deca koja imaju previše fluora mogu patiti od kognitivne retardacije.
(Yumama)