Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSTTRAUMATSKI SINDROM: Saznajte kada se javlja, koji su simptomi i kome se obratiti

Ovaj poremećaj se ne mora odmah manifestovati, već se može pojaviti nakon nekoliko meseci pa čak i godina. Saznajte šta je POSTTRAUMATSKI SINDROM.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Posttraumatski stresni poremećaj je vrsta anksioznosti i javlja se kao posledica psihološkog izlaganja visoko stresnim životnim situacijama, piše Lovesensa.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kada osoba koja je doživela stres potiskuje neprijatna osećanja, taj stres se duboko u njihovoj duši gomila i kad tad izađe na površinu. Posttraumatski stresni poremećaj uglavnom se javlja mesec dana nakon stresne situacije, ali postoje slučajevi kada se pojavi nakon nekoliko meseci, pa čak i nekoliko godina. Što duže taj stres "ključa" u osobi, problem postaje veći, kao i simptomi i posledice koje posttraumatski poremećaj izaziva.

Ovaj poremećaj se najčešće javlja nakon saobraćajnih nesreća, životnih situacija u kojem ste prisustvovali nasilju, nakon ozbiljnih zdravstvenih problema, a kod žena se može javiti i nakon porođaja. Ovaj sindrom se često može javiti kod mališana koji su izloženi teškim životnim situacijama i maltretiranju. Neretko se dešava da deca koja dožive vršnjačko nasilje imaju problema sa ovim poremećajem. 

Simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja razlikuju se od osobe do osobe, ali najčešće dolazi do sledećih promena u ponašanju:

Noćne more, stalno prisećanje na stresan događaj, slike događaja se vraćaju, osećaj bola, pojačano znojenje, strah, izbegavanje razgovora o stresnom događaju, nagle promene raspoloženja (bes, ljutnja, nervoza), nesanica, problemi sa koncentracijom, anksioznost i depresija. Javljaju se i fizički simptomi poput neosnovanih bolova u glavi i problemi sa stomakom.

Posttraumatski stresni poremećaj kod dece se odražava simptomima kao što su noćne more i problemi sa spavanjem.

Preporučuje se da nakon svakog visoko stresnog događaja razgovarate sa psihoterapeutom koji će pomoći da se na najbolji mogući način suočite sa stresnom situacijom i oslobodite se neprijatnih osećanja.

Napomena: Ukoliko imate nabrojane simptome, obavezno potražite stručnu pomoć.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica