Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova bolest kod dece koju povezuju sa VIRUSOM KORONA: Sve što bi trebalo da znate o sindromu multisistemskog zapaljenja

Iako je postalo sve jasnije da virus korona zaobilazi mališane, ili makar ne izaziva jaku reakciju, u poslednje vreme se pojavio skup ozbiljnijih simptoma, koji naučnici povezuju sa ovim virusom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Već mesecima govori se da virus korona na neki način preskače decu. Ipak, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio je na novu bolest koja se širi menju osobama mlađim od 21 godine. Ovo su nazvali sindrom multisistemskog zapaljenja, a mnogi naučnici veruju da se moće povezati sa virusom korona. 

Još u aprilu stručnjaci su primetili sličnost sa Kavasaki sindromom i sindromom toksičnog šoka. 

Deca sa sindromom multisistemskog zapaljenja su bila pozitivna na virus korona

U Njujorku je do četvrtog maja proučavano je petnaest pacijenata, od kojih je njih četvoro bilo pozitivno na koronavirus, a šestoro je imalo antitela koronavirusa, što znači da su verovatno pre toga bili inficirani. Naučnici veruju da se simptomi novog sindroma javljaju 4 do 6 nedelja nakon izloženosti virusu korona.

Simptomi sindroma multisistemskog zapaljenja su drugačiji od simptoma virusa korona

Naučnici još uvek istražuju i ne znaju mnogo o simptomima. Ipak, svi pacijenti imali su temperaturu, više od polovine je imalo osip, bol u stomaku, povraćanje, a manje od pola je imalo respiratorne simptome, dijareju i povraćanje, ističe Parents.

Američki centar za kontrolu bolesti istakao je dijagnostički kriterijum za ovaj sindrom: temperatura viša od 38 stepeni koja traje 24 sata, dokazi o zapaljenju, potreba za hospitalizacijom, uključenost makar dva organa, ne postoji nijedna druga moguća dijagnoza. Pacijent takođe mora biti testiran pozitivan na virus korona, ili pak njegova antitela, ili da je bio pozitivan u poslednje četiri nedelje. 

Iako se javljalo kod pacijenata mlađih od 21 godine, lekari veruju da se može razviti i kod odraslih.

Povezane vesti

Ovaj sindrom može postati ozbiljan

Najveći broj dece se potpuno oporavi od ovog sindroma, ali su se desila i barem tri smrtna slučaja. Neka deca su imala i ozbiljnije komplikacije. 

Sindrom multisistemskog zapaljenja verovatno nije forma Kavasaki sindroma

Kavasaki bolest je retko stanje koje izaziva zapaljenje (otok i crvenilo) u krvnim sudovima, a najčešće se javlja kod dece, i to usled jake reakcije imunog sistema na nepoznati okidač.

Naučnici smatraju da ovaj simptom najverovatnije nema veze sa Kavasaki sindromom. Većina doktora veruje da on nastaje zbog abnormalnog imunog odgovora na virus korona. Iako ima sličnih simptoma, postoje i velike razlike. 

Ukoliko vaše dete ima uporno visoku temperaturu, obratite se lekaru

Ukoliko primetite navedene simptome, a naročito temperaturu koja ne spada, morate se obratiti lekaru, iako je dete negativno na virus korona. Čak i ako movo nea veze sa virusom korona ili novonastalim sindromom, može imati upaljeno grlo ili sličnu pojavu koja iziskuje lečenje.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica