Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trnjenje u prstima i rukama - prvi simptomi sindroma karpalnog kanala

Trnjenje u rukama može da bude samo znak da ste nezgodno spavali, međutim, ako se ono ponavlja možda bi trebalo da posetite lekara. Pročitajte koji su prvi ismptomi sindroma karpalnog kanala.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Buđenje s trncima u rukama ili prstima može da bude jedan od prvih znakova sindroma karpalnog kanala, stanja do kojeg dolazi kada se stegne jedan od najvažnijih nerava u blizini ručnog zgloba.

Karpalni tunel sastoji se od osam sitnih koščica ručnog zgloba sa donje strane, dok gornju stranu "zatvara" poprečni karpalni ligament, sastavljen od čvrstog vezivnog tkiva. Kroz taj tunel iz podlaktice u šaku ulaze nerv medianus i tetive mišića koje pokreću prste.

Sve tetive obložene su opnama koje su veoma osetljive na svaki dugotrajni napor i nadražaje, a jedna od posledica je i sindrom karpalnog tunela, koji nastaje usled pritiska zaštitne opne na nerv medianus.

"Nakon što protresete rukom ili učinite nekoliko pokreta stezanja šake, trnci uglavnom nestaju", kaže neurolog Džereon Nels.

Sindrom karpalnog kanala u ranom stadijumu se može tretirati bez operativnog zahvata pa je najbolje što pre posetiti lekara. On može da preporuči korišćenje longete za podlakticu, koja će sprečiti savijanje ručnog zgloba.

Ako je nerv stegnut već neko vreme, utrnulost i bol mogu da se prošire s prstiju na ramena. Najčešće je prisutan neprijatan osećaj u palcu, kažiprstu i srednjem prstu.

U najgorem mogućem scenariju, kada su prsti nepomični već neko vreme, operacija je vrlo verovatno neophodna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica