Prema istraživanjima koja su objavljena u Njujork tajmsu, muškarci su najviše zabrinuti veličinom svog penisa dok žene brine miris njihove vagine.

Istina je da miris zdrave vagine zapravo ne postoji i to je sasvim prirodno.

"Svaka žena ima svoj prirodni miris i svaka je osetljivija na njega, a najverovatnije niko drugi ne može da ga oseti u toj meri", objasnila je Dr Vanesa Kulins, potpredsednica organizacije "Planned Parenthood". Mnoge žene opisaće miris zdrave vagine kao miris mošusa ali uprkos svim očekivanjima, vagina ne može da miriše "poput ruže". Takođe, zdrava vagina ne miriše ni poput ribe.

Na sledećih 5 vrsta mirisa trebalo bi obratiti pažnju:

Miris ribe

Mogući uzrok: Bakterijska vaginoza

Terapija: Antibiotici

Dr Kulins tvrdi: "Postoje razne vrste bakterija koje se stvaraju u vagini. Takve bakterije normalna su pojava i održavaju vaginu zdravom. Bakterijska vaginoza nastaje zbog narušenog balansa različitih bakterija. Ponekad bakterijska vaginoza nema simptome, a ponekad izaziva simptome poput gustog iscetka bele ili sivkaste boje, jak miris poput ribe (posebno nakon seksa illi pranja sapunom) i svrbež." 

Miris hleba ili piva

Mogući uzrok: Gljivična infekcija

Terapija: Kreme protiv gljivica

Dr Nikolet ističe da gljivične infekcije nastaju zbog prekomernog rasta candida gljivice. Većina ljudi ima male količine gljivica u ustima i crevima. Zdrave žene imaju gljivice u vagini, ali ponekad se broj gljivica poveća i uzrokuje gljivičnu infekciju. Iscedak izgleda poput sira i primetićeš ga u vagini i na njenom području.

Miris kiselosti i ustajalosti

Mogući uzrok: Trihomonas

Terapija: Antibiotici

Možda si čula za trihomonas, ali nisi sigurna što znači. Trihomonas je jedan od najčešćih uzroka vaginitisa, a uzrok infekcije je protozoa Trichomonas vaginalis - mikroskopski vidljiv jednostanični organizam koji se prenosi tokom seksualnih odnosa i može uzrokovati iscedak s neprijatnim mirisom. 

Miris crvenog ili belog luka

Mogući uzrok: Prirodni telesni miris

Terapija: Tuširanje

"Ako pojedeš mnogo belog ili crvenog luka, možeš izlučiti njihov miris putem urina, ali i tvoj vaginalni iscedak može promeniti miris. Neprijatan miris može se izgubiti kroz 24-48 sati od jedenja luka. Takođe, ponekad se miris iz anusa ili uretre može zameniti mirisom vagine zato je važno istuširati se i intimne delove oprati sapunom", ističe dr Nikolet.

Miris trulog mesa

Mogući uzrok: Zaboravljeni tampon

Terapija: Hitan odlazak kod doktora

Ako si zaboravila da izvadiš tampon nekoliko dana, miris tvoje vagine biće izrazito neprijatan i odmah bi trebalo da potražiš lekara kako bi se tampon uklonio i kako bi se ustanovilo da li ti je potrebna dalja terapija.