Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti urologa: Pravila kojih se morate pridržavati ukoliko želite da sprečite uporne infekcije mokraćnih kanala

Čak 75 posto žena bar jednom u životu ima upalu mokraćne bešike ili cistitis, a zbog specifične građe i položaja urogenitalnog trakta, mnogo su podložnije nego muškarci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Stalna potreba za mokrenjem, peckanje prilikom mokrenja, bol u donjem delu leđa, neugodan miris urina, bol prilikom spolnog odnosa, kao i bol u predelu iznad stidne kosti samo su neki od simptoma stanja koje najčešće pogađa žene. Reč je o upali mokraćne bešike.

Naime, mokraćni kanal se kod žena nalazi vrlo blizu vaginalnog i analnog otvora pa je tako podložnija razvoju bakterija nego kod muškaraca. Zato se žene često bore s tim nimalo ugodnim stanjem koje itekako može otežati svakodnevicu.

Bakterija uzrokuje upalu

Kako dolazi do upale mokraćne bešike i šta preduzeti ako sumnjamo na upalu, otkrio nam je urolog, primarijus dr Dalibor Čičin-Šain.

"Bakterija Escherichia Coli (E.coli) vrlo je čest uzročnik upale mokraćne bešike. Spada u grupu koliformnih bakterija, dakle onih koje žive u crevima (Enterokok, Enterobacter i dr.). Perzistencija E. coli u urinotraktu viđa se kod žena češće nego kod muškaraca. Tipični simptomi su učestali nagon za mokrenjem, pečenje i bol, ponekad sa primesama krvi u urinu. Nalaz bakterija u urinu, ali bez ikakvih simptoma upale, nazivamo asimptomatskom bakteriurijom", govori nam dr Čičin-Šain.

Povezane vesti

Do upale mokraćne bešike najčešće dolazi ako je žena bila izložena hladnoći ili nakon seksualnog odnosa, zbog veće izloženosti bakterijama, a tada je u velikom broju slučajeva reč o kratkotrajnoj iritaciji bešike.

Ako su prisutni već navedeni simptomi poput peckanja prilikom mokrenja, bola u donjem delu leđa, neugodnog mirisa urina, učestalog mokrenja, ali i povišene telesne temperature, potrebno je odmah se javiti svome lekaru koji će nas uputiti na pretrage krvi i urina i dobiti uvid u našu dijagnozu. 

Ako su obradom isključeni predisponirajući faktori upale, a to su kamen u bubregu ili bešici, zaostajanje urina bilo u bubrezima, bilo u bešici, taj oblik infekcije najčešće ne zahteva lečenje. Zapravo, bakterije perzistiraju u organizmu, ali mu ne štete. Drugi je problem ako su te bakterije uzrok recidivirajućih upala s gore navedenim tegobama. Tada je potrebno isključiti i rešiti predisponirajuće faktore. Ako ih nema, tada treba sprovesti prolongiranu terapiju uroantisepticima, ističe dr Čičin-Šain.

Mnogo tečnosti i nadzor lekara

Dobra vest je da prilikom upale mokraćne bešike žene i same mogu olakšati simptome. Ali pritom je važno imati na umu to da se ne smemo "lečiti" bez stručnog nadzora.

Ako je reč o blagoj iritaciji urinarnog trakta, dobar deo problema može se rešiti samo uzimanjem veće količine vode, urološkog čaja i slično. Uz velike količine tečnosti simptomi će se povući za nekoliko dana i bez uzimanja antibiotika.

Nego, najčešća greška je samoinicijativno uzimanje antibiotika, "ostataka" iz kućne apoteke, u neadekvatnoj dozi. Nakon samo jedne popijene tablete sve naknadno učinjene urinokulture biće sterilne i neće se moći dokazati koja je bakterija izazvala upalu, upozorava primarijus dr Dalibor Čičin-Šain.

Zato prvo treba dati uzorak urina za stvaranje urinokulture, a tek onda po potrebi i preporuci vašeg lekara uzeti antibiotik. Kada pristignu nalazi, lekar će utvrditi da li je ordinirana terapija dobra ili je treba zameniti.

Povezane vesti

Kako sprečiti ponavljajuće infekcije mokraćne bešike? 

Kada jednom iskusite upalu mokraćne bešike i znate koliko može biti nezgodna, potrebno je učiniti sve kako se ona ne bi ponavljala, a dr Čičin-Šain kaže da bi se trebalo držati ovih pravila, pogotovo kod žena koje su upalu iskusile više nego jednom.

- pijte do osam čaša vode na dan 

- mokrite svaka 2 do 4 sata i pritom se izmokrite do kraja 

- popijte dve čaše vode pre i dve nakon seksualnog odnosa

- ako je potrebno, promenite kontracepciju

- nemojte nositi odeću koja je uska u području reproduktivnih organa

- nemojte se kupati u kadi, nego se tuširajte

- nakon vršenja velike nužde obvezno se brišite od napred prema pozadi.

U svakom slučaju, ako sumnjate na upalu mokraćne bešike, svakako se treba javiti lekaru. Ako se upala uporno ponavlja, ako su takođe prisutna i druga stanja ili vaš organizam slabo reaguje na lečenje kod lekara opšte medicine, bićete upućeni na specijalistički pregled kod urologa.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica