1. Fritata

Ovo italijansko jelo od jaja je jedno od najzahvalnijih za napraviti. Gotovo sve što nađete u frižideru možete upotrebiti, uključujući kuvano povrće, ostatke morskih plodova, delove mesa, seckani ili rendani sir ili čak kuvanu testeninu. Servirajte fritatu za doručak, ručak ili večeru.

Za pripremu: Zagrejte kašiku masti ili maslinovog ulja na srednjoj vatri u tiganju. Dodajte ostatke koje ste našli u frižidru. Zalijte sa 6 do 10 jaja (u zavisnosti koliko veliku fritatu želite) promešajte sve i dodajte so i biber. Odozgo pospite sa sirom, ako želite, i pecite 15 do 30 minuta. 

Ovde možete pogledati i originalni recept za ovo jelo:

2. Kesadilja

Razmišljate o meksičkoj kuhinji kad vam neko pomene kesadilje. Sve što može da se ubaci u tortilju može postati večera. Ako želite američku verziju, ubacite usitnjenu piletinu, iseckane jabuke i sir čedar. Ili isprobajte nadev sa picom, mocarela sirom, spanaća -  uz dodatak pasulja sa sosevima u kojima ćete umočiti vaše improvizovane kesadilje. Naravno, klasična kesadilja sa meskičkim pasuljem ili kesadilja sa sirom će se svima najviše dopasti. 

Za pripremu: Stavite vaše sastojke na polovinu tortilje. Sir je najbolji izbor, ali seckana piletina, pasulj, seckano voće ili kuvano povrće su odličan izbor. Presavijte polovinu tortilje i to tako da napravite polu-mesec. Zagrejte ulje u tiganju. Stavite tortilje da se zagreju po 1 do 2 minuta sa svake strane ili dok ne dobiju zlatno-braon boju.

Recept za brze i lake tortilje:

3. Smuti

Smutiji su još jedan izum savršen za iskorišćavanje "odpadaka" iz frižidera. Evo u čemu je caka: kravlje ili mleko biljnog porekla, zeleno povrće, zamrznuto voće, sveže voće, sučeno voće i urme, puteri od koštunjavog voća i semenke. Izaberite tri ili četiri sastojka i izblendirajte ga za užinu ili doručak. 

Za pripremu: Iskoristite 3/4 šolje neke tečnosti po porciji, ubacite u blender. Dodajte sastojke, vodeći računa da iskoristite smrznuto voće ili led iz zamrzivača i izblendajte sve. 

Naši zdravi smutiji za najmlađe:

4. Supa ili čorba

Supa je klasik kad je u pitanju čišćenje frižidera. Idealna, imate nekoliko glavica crnog luka i belog, piletine ili povrća, ali čak i ovi sastojci su samo opcija. Šta je dobro za supu? Većina povrća, pirinač, nudle, sočivo, kuvan pasulj, iseckano kuvano meso, krompir, slatki krompir i začini, plus sir i krutoni od starog hleba. Ne oklevajte da začinite sve to karijem ili kuminom i dobijete svojevrsni specijalitet.

Za pripremu: Ako koristite crni luk ili beli luk, dodajte malo putera ili ulja. Dodajte vodu ili bujon, bilo koje kuvano povrće ili sočivo. Mešajte dok ne omekša i onda dodajte bilo koji kuvani sastojak kao što je pasulj, bejbi spanać ili kuvanu pastu. Začinite solju, biberom i dodajte par kapi limuna ili limete. Sloj sira na vrhu će takođe dobro ići. 

Pogledajte naš recept za paradajz čorbu, koji takođe možete iskoristit: 

5. Brzo prženje tj. stir - fry

Ako nam Italija nudi fritatu i Meksiko kesadilje, onda Azija ima svog keca u rukavu - stir - fry (brzo prženje), kad je u pitanju iskorišćavanje otpadaka. Stir - fry je brza tehnika uz koju ćete za nekoliko minuta pripremiti jelo; pripremite sve sastojke pre nego što počnete. Sjedinite sve sastojke sa sosom od ulja susama, pirinčanog sirćeta ili napravite jednostavan dresing od soja sosa za ukusnu završnicu. Veća i deca koja vole da kuvaju mogu takođe učestvovari u spremanju npr. sosa od belog luka. 

Za pripremu: Spremite bilo koji protein (piletinu, govedinu, škampe itd) u voku ili nekom većem tiganju. Dodajte u posudu i ispržite bilo koje povrće u istom tiganju. Dodajte meso u tiganj sa povrćem i na velikoj temperaturi brzo ispržite sve što ste sjedinili. Servirajte preko pirinča ili nudli, sa soja sosom i nekim semenkama ako želite.

Preporuka za kinesko jelo:

6. Salate 

Najbolja stvar u vezi sa salatom je ... skoro sve ide u salatu! Zeleniš, naravno, je verni pratilac salate. Ali i cela zrna žitarica, tvrdo kuvana jaja, salame, urme, masline, sir, sirovo povrće, sočivo, pasulj, krutoni i voće takođe nalaze svoje mesto u salatama, a lista čak ni nemora tu da se završi. Sve što vam zaista treba za dinamičnu salatu je ukusan dresing. Kupite ga (gledajte da ne sadrži previše šećera ili soli) ili napravite sami svoj jedinstveni. Ovaj deo posla možete dati i detetu da odradi. Stavite ulje, sirće i so u teglu i tresite kao uključeni u struju!

Da bi ste podstakli sve članove porodice, pre svega decu, da jedu salatu, servirajte sastojke u različite činije i dozvolite da sami kreiraju svoju salatu. 

Primer kako možete iskoristiti ostatke za salatu: 

7. Prženi pirinač

Prćeni pirinač je još jedan specijalitet koji nam dolazi iz Azije, u koji možemo da ubacimo raznorazne ostatke. Jedini uslov je hladan pirinač, da bi napravili savršeno jelo.

Za pripremu: Ako imate, malo seckanog belog luka, žumbir, mladi luk ili vlašac, ili pak ulje od orašastih plodova. Dodajte sitno seckano sirovo povrće, npr. šargarepe ili brokoli i kuvajte dok ne omekša. Ubacite kuvano povrće, kao npr. seckane šparoge ili spanać i kuvano meso ili morske plodove. Ispržite hladan pirinač i dodajte mu pred kraj umućeno jaje. Sve sjedinite i za kraj dodajte soja sos ili susamovo ulje. 

Predlog kako da napravite ovo jelo za najmlađe: