Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 sigurnih pokazatelja da vašem telu nedostaju vitamini

Analiza krvne slike će otkriti nedostatak vitamina, ali postoje i nedostaci koji se mogu videti na kosi, koži ili noktima. Ovo su neki od njih...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zdrava i balansirana dijeta je najbolji način unošenja vitamina i minerala u organizam. Međutim, čak i ako se zdravo hranite, postoji šansa da vam nedostaju važne hranljive materije, zbog razloga kao što su godine i podložnost zdravstvenim problema.

Evo nekoliko znakova na telu koji ukazuju da imate nedostatak vitamina: 

1. Naduvene oči 

Oči mogu da budu malo naduvene kada se probudite. Njihova preterana nadutost, međutim, može da ukaže na mali unos joda u organizam. Studija iz 2006. godine otkrila je vezu između unosa joda i bolesti štitne žlezde - stanja koje, između ostalog, može dovesti do umora, iscrpljenosti i nadutih očiju. Drugi znaci nedostatka joda uključuju: suvu kožu, povećanje težine i lomljivost noktiju. 

Hrana koja pomaže: brusnice, jogurt, morske alge, krompir, jagode i pasulj. 

Povezane vesti

2. Bleda koža 

Bled ten može biti znak nedostatka vitamina B12, što utiče na kožu i stvara umor. Još jedan simptom nedostatka tog vitamina je gladak jezik. 

Hrana koja pomaže: losos, crveno meso, obogaćene žitarice, jogurt i švajcarski sir. 

3. Suva kosa 

Suvoća kose može biti znak nedostatka vitamin B7. Nizak nivo biotina može uzrokovati lomljenje noktiju i tanjenje kose. Visok nivo biotina, uz pomoć vitaminskih dodataka, može da poboljša kvalitet kose i može biti tretman za dijabetes. 

Hrana koja pomaže: jaja, bademi, orasi, mahunarke i integralne žitarice. 

Povezane vesti

4. Blede usne 

Ako su usne blede, to može da bude znak anemije i nedostatka gvožđa u ishrani. Za česte prehlade zaslužan je nizak nivo gvožđa, koji slabi imunitet. 

Hrana koja pomaže: crveno meso, morska hrana, pasulj, tamnozeleno lisnato povrće, žitarice obogaćene gvožđem i grašak. 

5. Krvarenje desni 

Pojava manje količine krvi, nakon pranja zuba, je normalna. Ako, međutim, primetite da su vam desni osetljivije i da često krvare, to može da bude znak nedostatka vitamina C. Stalan nedostatak vitamina C može izazvati skorbut, u čije simptome spadaju: modrice koje lako nastaju, krvarenje i bolovi mišića i zglobova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica