Lepo, sunčano vreme, boravak u prirodi, kao i bujna vegetacija, uvek najavljuju i oprez zbog ujeda krpelja. Često već početkom aprila, a naročito u periodu maj-jun, i najlepši izlet u prirodi pretvori se u "agoniju zvanu krpelj ".

S obzirom da su prenosioci zaraznih bolesti i da se najčešće nalaze u travi, ali i na krošnjama drveća, moramo znati kako da pravilno postupimo kada ih nađemo na deci. Treba biti oprezan i kada se dete igra sa kućnim ljubimcem (psom ili mačkom) jer krpelji sa životinje može preći na dete.

Zbog čega je ujed krpelja toliko opasan?

Krpelj kada nastani kožu (domaćina) ispljune u krvotok jednu bakteriju koja nimalo nije bezazlena a zove se borellia burgdoferi. Ona može izazvati lajmsku bolest

Šta kada roditelji primete krpelja na detetu?

Krpelj se najčešće nalazi na glavi i vratu, ali se može "zakačiti" i na ostale delove tela.

Najbolje je da krpelja izvadi stručna medicinska osoba, te bi dete trebalo odvesti u najbližu ambulantu. Po potrebi, a na osnovu pregleda i crvenila oko ubodnog mesta, treba uključiti i antibiotsku terapiju. Uvek postoji mogućnost da se izvađeni krpelj stavi u specijalnu bočicu i proveri u određenim institucijama da li je zaražen. 

Ukoliko u blizini nema medicinske ustanove, trebalo bi da roditelji pokušaju da izvade krpelja detetu, najbolje običnom pincetom, pažljivo i lagano kako se njegovi delovi ne bi pokidali. Na njega ne bi trebalo staviti nikakakav alkohol, ni benzin jer je praksa pokazala da upravo tada može da povrati pomenutu bakteriju.

Kako dete zaštititi od ujeda krpelja?

Potencijalne mere zaštite su:

- redovno prskanje trave insekticidima protiv krpelja,

- korišćenje repelenata (sprejevi i kreme protiv insekata) za decu pre boravka u prirodi,

- preporuka je da deca nose duge pantalone, 

- obavezno posle boravka u prirodi pregledati dobro dete kako bi se eventualni krpelj uočio.