Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbacite bolest kroz prozor: Koliko često treba provetravati dom i zbog čega?

Stručnjaci tvrde da je redovno provetravanje veoma važno za zdravlje porodice, a pročitajte koliko često je potrebno otvarati prozore.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko ne provetravamo kuću redovno, to može doprineti razvoju bolesti srca i određenih vrsta raka, kao i problemima sa disanjem, tvrde stručnjaci u Velikoj Britaniji, koji su utvrdili da je zbog neprovetravanja ugroženo oko 15,3 miliona domova. 

Utvrđeno je da vazduhom u kući cirkuliše 900 različitih čestica i biološkog materijala s potencijalnim negativnim učinkom za zdravlje, uključujući spore plesni, pelud, ugljen monoksid i perut. Čak i plin radon, plin bez boje i mirisa, koji se naziva tihi ubica jer ga nije moguće osetiti u vazduhu.

Povezane vesti

Kućni zagađivači vazduha izazivaju bolesti i to...

57 posto slučajeva mogu biti odgovorni za kardiovaskularne bolesti, 23 posto za povećani rizik obolevanja od raka pluća, 12 posto za astmu, a preostalih 8 posto povezano je sa drugim respiratornim problemima. 

Redovnim provetravanjem kuće rizike od bolesti mogli biste smanjiti za gotovo 40 posto. Pritom je najveća opasnost vreba od plina i jedinjena kojih nismo ni svesni. Vrlo je opasan ugljen monoksid, koji je česti uzrok slučajnih smrti u domovima, koji se može razviti u nizu situacija: zbog neispravnog šporeta, zbog neispravnih grejnih tela u stanovima koji se greju na plin, zbog začepljenih dimnjaka ili ako zapalimo tamjan ili sveću, a ima ga i u dimu cigarete. 

Provetravanje doma četiri puta na dan od tri do sedam minuta može smanjiti rizik od raznih vrsta bolesti koje će se često manifestovati jednostavnim simptomima, kao što su kašalj, glavobolja, osip, suzenje očiju, kijanje, vrtoglavica, osećaj umora, krvarenje iz nosa ili bolesti pluća.

Treba provetravati nekoliko puta na dan, a najbolje ujutru, nakon ustajanja, pogotovo ako je reč o stanovima u kojima je ugrađena PVC stolarija koja se ugrađuje tako da hermetički zatvori prostor radi uštede energije.

Tokom dana u svakoj prostoriji povremeno otvorite prozor kako biste osigurali sveži vazduh te povremeno otvorite vrata od kupatila, ako nemate mehaničku ventilaciju, tj. ventilatore koji pokreću vazduh. 

Posebno pazite na znakove plesni u kući, jer je njena prisutnost odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astma i drugi problemi s disajnim putevima) i reakcija na koži. Ventilacije u kupatilu mora biti kvalitetna i bez vlage. 

Saveti

  • Veš sušite na vazduhu

Veš sušite na terasi, lođi ili balkonu, a ako ga sušite u kući, ostavite ga u prostoriji sa otvorenim prozorom. Ne sušite ga na radijatorima jer ispušta otrovna jedinjenja. 

Povezane vesti

  • Izbacite tepihe iz kuće 

Drvene podove ne trebate prekrivati tepisima jer skupljaju prašinu, grinje, dlake i gljivice. 

  • Krpe i peškire dobro osušite 

Ne ostavljajte vlažne peškire i kuhinjske krpe zgužvane. Ako su vlažni, a mislite da još nisu za pranje, raširite ih da se osuše kako ne bi skupljali vlagu, plesan i gljivice.  

  • Odvojite čiste i prljave cipele

Brišite cipele pre ulaska u stan i obavezno se izuvajte na samom ulazu, posebno u vreme kiše. Držite ih u ormariću odvojeno od čistih ili na plastičnom podmetaču.  

  • Isključite TV i kompjuter

Isključite aparate kad ih više ne koristite jer utiču na skupljanje prašine u kući.  

 Foto: Shutterstock

Četvoročlana porodica za sedam dana proizvede oko 70 litara vode

Prosečna četvoročlana porodica disanjem, znojenjem, kuvanjem, tuširanjem i drugim aktivnostima proizvede oko deset litara vode dnevno. Bez pravilnog provjetravanja voda ostaje u stanu u obliku vlage, a uz povoljne uslove i povoljnu temperaturu  na vlažnim površinama razviće se zidna plesan i gljivice kojih ćete se teško rešiti bez redovnog provetravanja.  

Ustajao vazduh loše utiče na raspoloženje

Prevelika koncentracija vlage može uzrokovati: letargiju, smanjenu koncentraciju, razdražljivost, apatiju i nagle promene raspoloženja. Kondenzacija na staklu vaših prozora znak je upozorenja da je potrebno češće provetravanje.

Prozore ostavite potpuno otvorene barem 5 minuta četiri puta dnevno. Ovaj kratki period dovoljan je za izmenu vazduha, a neće uzrokovati hlađenje nameštaja i zidova, tj. povećanje troškova grejanja. Duže otvoreni prozori uzrokovali bi gubitak energije.

Rosa će ujutru očistiti vazduh od smoga i prljavštine

Provetravanje, koje je najdelotvornije ujutru kad vazduh na ulicama još nije u velikoj meri "obogaćen" smogom, a rosa ga je očistila od štetnih svari, rešiće samo deo problema. Bilo kakva aktivnost tera organizam na brže udisanje toksina, naročito usisavanje koje podiže prašinu. Obvezno otvorite prozore, a provetravajte i posteljinu.

Povezane vesti

Prozore uvek širom otvarajte, a ne "na kip"

Prozore tokom zime uvek otvarajte širom, a ne "na kip" jer ćete jedino tako promeniti vazduh u prostoriji, a da previše ne rashladite zidove oko prozora. generalno, kip koristite samo između aprila i septembra.

Najnovije

Vesti

Porodica