Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva pomoć: Kako tretirati promrzline na telu (VIDEO)

Niske temperature mogu biti veoma opasne i zatoje važno da znate kako da prepoznate promrzline i kako da reagujete ako vam medicinska pomoć nije dostupna.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Veoma niske temperature izuzetno su opasne i nose rizik od promrzlina. Prvo se smrzavaju prsti i noge, nos, brada i ušne školjke.

Ukoliko ste pored hladnoće izloženi i vetru ili je neki deo tela vlažan ili mokar, promrzline su još verovatnije.

Kako prepoznati promrzline

Prvi stepen: Blediilo kože, vazodilatacija (širenje krvnih sudova) praćena modrilom i otokom kože, svrabom, osećajem pečenja u trajanju od nekoliko sati.

Drugi stepen: Karakteriše se pojavom vezikula i bula (većih i manjih mehura)

Treći stepen: Nekroza kože i potkožnog tkiva sa jakim bolovima, pridodatom sekundarnim infekcijom i mogućim drugim komplikacijama.

Četvrti stepen: Gangrenozne promene svih tkiva zahvaćenog dela tela.

Rovovsko stopalo: Smrzotine na stopalima nastale pri dugotrajnom boravku u vlažnoj sredini, pri temperaturi od oko 0°C, pa i nešto višim. Za njihov nastanak je od posebnog značaja prisustvo precipitirajućih faktora: usporena cirkulacija izazvana dugotrajnim stajanjem ili ograničenoim kretanjem u tesnoj i vlažnoj obući (vojnik u rovu).

Povezane vesti

Kako da reagujete ukoliko vam nije dostupna medicinska pomoć

Ako medicinska pomoć nije dostupna, možete dati prvu pomoć zagrevanjem smrzotine. Ne smete da tuširate povređenog vrelom vodom, niti da pokrivate te delove termoforom.

Takođe, zabranjeno je trljanje smrznutog dela tela snegom ili rukama, ili izlaganje izvoru toplote, jer takav postupak može da uzrokuje još veća oštećenja i stvara povoljne uslove za infekciju. Za vreme zagrevanja dati lekove protiv bolova, s obzirom da je zagrejavanje smrzotine veoma bolno, piše sajt stetoskop.info.

Smrznuti delovi tela moraju potpuno mirovati – mora se izvršiti imobilizacija priručnim ili standardnim sredstvima. Pre imobilizacije smrznuti deo se mora obmotati mekanom, po mogućnosti vunenom tkaninom.

Ponovo smrzavanje odmrznutih delova tela može uzrokovati još veća oštećenja nego prvobitna smrzotina. Da bi se to sprečilo, treba zahvaćene delove tela labavo omotati mekanom, po mogućnosti vunenom tkaninom i držati bolesnika u toplom. 

Dajte bolesniku tople, zašećerene napitke da bi nadoknadili izgubljenu tečnost.

Povezane vesti

Prema mogućnostima, prenesite ga u toplu prostoriju, skinite vlažnu odeću kao i sve što steže: čarape, čizme, cipele, rukavice, prsten. Mehuri se ne smeju otvarati, samo se pokriju sterilnom gazom. Prsti na rukama i nogama drže se odvojeni umetnutom mekanom i suvom tkaninom.

Fiksacija uz imobilizaciono sredstvo mora biti labava. Smrznuti donji ekstremiteti moraju biti u povišenom položaju, a položaj povređenog je ležeći.

Posle podizanja temperature treba započeti zagrejavanje smrznutih delova tela u vodi početne temperature 10 do 15°C. Temperatura vode postupno se povećava, svakih 5 minuta za 5°C, do maksimalne temperature od 40°C.

Kako da reagujete ukoliko je dostupna medicinska pomoć

Ako je dostupna medicinska pomoć, bolje je na zahvaćena područja staviti suvu sterilnu gazu, smrznuti ekstremiteti moraju se imobilizovati, povređenog transportovati u medicinsku ustanovu.

Kako se tretiraju promrzline kod dece, pogledajte u video prilogu koji sledi:

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica