Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštitite se od salmonele: 10 stvari na koje treba obratiti pažnju

Salmonela se vrlo lako širi, a izuzetno je opasna za bebe, malu decu, starije ljude i one koji boluju od hroničnih bolesti. Evo o kojim stvarima treba da vodite računa kako biste izbegli zarazu...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Salmonela je bakterija koja uzrokuje opasnu bolest salmonelozu. Simptomi zaraze uključuju povraćanje, proliv, temperaturu i abdominalne grčeve. Najčešće se javljaju u roku od 12 do 72 sata nakon zaraze bakterijom. 

Budući da se lako širi, važno je pravilno rukovati svežom hranom, posebno svežim mesom, jajima i svežim voćem i povrćem.

Salmonele najčešće ima u jajima, sirovom mesu, nepasterizovanom mleku, svežem siru, svežem voću i povrću, ali može se naći i u začinima, kao i orašastim plodovima. Prenose je i životinje, najčešće reptili (zmije, kornjače, gušteri), žabe, ptice, ali ima je i u hrani za kućne ljubimce. 

Većina odraslih ljudi preboli ovu napornu zarazu u roku od četiri do sedam dana. Međutim, ona je izuzetno opasna za bebe, malu decu, starije ljude i one koji boluju od hroničnih bolesti. 

Salmonela se najčešće prenosi rukama zaražene osobe, međusobnim dodirivanjem sirove i kuvane hrane, zaraženim kuhinjskim priborom, preko radne površine u kuhinji ili držanjem hrane u neprikladnim uslovima na sobnoj temperaturi.

Kako biste izbegli zarazu, uvek pazite na ovih 10 stvari:

1. Važno je gde držite sveže meso

Kada kupite sveže meso, čuvajte ga u posebnoj posudi na donjim policama u zamrzivaču. Važno je da krv s mesa ne bi kapnula na drugu hranu i da se tako izbegne opasnost od potencijalne zaraze. Neka ta posuda bude dovoljno široka da vam sveže meso stane u nju i da sprečite bilo kakvo kapljanje na okolne površine i hranu. 

2. Stalno čistite površine i sve s čime kuvate

Sveže meso, pogotovo pileće, dobro operite i prosušite pre kuvanja. Sve kuhinjske elemente koje ste koristili prilikom kuvanja dobro očistite i isperite. Koristite dve daske za rezanje - jednu za meso, drugu za povrće. Obe dobro operite deterdžentom i isperite. Posebnu pažnju posvetite daskama na kojima ste sekli meso. Operite ih ručno i ako je reč o plastičnim daskama operite ih dodatno i u mašini za sudove. Drvene daske dobro operite deterdžentom i dobro isperite u vrućoj vodi. 

3. Higijena ruku je najvažnija

Redovno perite ruke prilikom pripreme hrane. Kad završite s kuvanjem, još jednom dobro operite ruke. Čim završite sa svežim mesom, odmah operite ruke. Nemojte u isto vreme da dirate sveže meso i bebe ili malu decu. 

4. Pazite da li je hrana dovoljno termički obrađena

Nemojte da jedete nedovoljno skuvano meso, jaja ili nepasterizovano mleko. Jaja uvek tvrdo skuvajte kako bi smanjili rizik od zaraze salmonelom na minimum. Meso dobro skuvajte ili ispecite. Sveže mleko skuvajte. 

5. Pazite na prenos između uzročnika i rizičnih skupina

Izbegavajte direktan i indirektan kontakt s reptilima i malom decom ili hroničnim bolesnicima. 

6. Hrana u restoranu

Ako u restoranu dobijete nedovoljno pečeno meso ili sirovo jaje, ne ustručavajte se da ga vratite. Vaše zdravlje je bitnije od pristojnosti. Meso u sredini mora biti dobro pečeno ili kuvano, svuda iste, izjednačene boje, a ne ružičasto ili krvavo u sredini. 

7. Posebnu pažnju posvetite jajima

Sirova jaja koja nisu termički obrađena koriste se u tiramisuu, domaćem majonezu, domaćem sladoledu, umaku hollandaise, cezar salati i ponekim ukrasnim kremama. Čuvajte se tih jela. Uvek pitajte da li su u njima korišćena sirova jaja i pristojno odbijte zbog sopstvene sigurnosti. U nekim restoranima možete pronaći tiramisu bez jaja upravo zbog sigurnosti. 

8. Mala deca i slatki pilići

Pilići i pačići mogu da prenose salmonelu u svojim crevima, te izmetom zaraziti svoju okolinu pa tako i celo svoje telo. Tako se deca mogu izložiti salmoneli samo zato što su ih dirala. Zato je bolje da mala deca ne diraju piliće, pačiće i ostale ptice. Oni mogu doći u kontakt s bakterijom jednostavno držanjem, maženjem i poljupcima.

9. Spriječite rizik iz voća i povrća

Voće i povrće redovno perite pre upotrebe, a za malu decu i oljuštite i potom opet operite i povrće i ruke. Potom očistite prostor na kojem ste ljuštili i čistili to voće i povrće. 

10. Pravilno skladištenje i korišćenje skuvane hrane

Skuvanu hranu stavite u frižider ili zamrznite dva sata nakon kuvanja. Svaki sledeći put kada budete jeli tu hranu, zagrejte je do vrenja, a potom jedite. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica