Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihomotorne veštine: Pravilan razvoj bebe u jedanaestom mesecu života

Beba se priprema za prve korake! Kako se razvijaju bebe u desetom mesecu života, otkriva naša saradnica mr sc Sandra Ilanković...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Bebe se brzo razvijaju u prvih godinu dana zato se potrudite da što više vremena provodite zajedno i uživate i radujete se svakoj novoj veštini i aktivnosti koju vaša beba savlada. Svaki novi dan donosi i nešto novo što dete može da uradi i što će vam izmamiti osmeh na lice. Kroz igru kao najprirodniji vid aktivnosti, pratite razvoj vaše bebe.

Povezane vesti

Pogledajte koje psihomotorne razvojne norme bi roditelji trebalo da prate u jedanaestom mesecu bebinog života...

Beba stabilo sedi

Tokom ovog meseca vaša beba će zauzimati četvoronožni položaj i pored uvežbavanja anterio-posteriorne ravnoteže (napred-nazad) uvežbavaće i lateralnu (bočnu) ravnotežu tako što će odizati jednu pa drugu ruku, a tek nešto kasnije odižući jednu pa drugu nogu.

Usvajanjem posteriorne ravnoteže (ka nazad) u sedećem položaju završava se razvoj sedenja. Vaša beba sada bi trebalo da sedi sigurno i samostalno.

Pripremne vežbe za prve korake

Kada dete postavimo u stojeći položaj da se pridržava uz krevet ili neki drugi objekat, ono će vežbati lateralnu (bočnu) ravnotežu naginjući trup (odnosno, prebacujući težište sa leve na desnu stranu). Kada stekne veću sigurnost dete će uvežbavati lateralnu ravnotežu prebacujući težište sa jedne na drugu nogu odnosno "koračajući u stranu". Ovo je period kada se javlja i takozvani "četvoronožni hod" kada se dete oslanja na šake i stopala, ali sa opruženim kolenima i pokušava tako da se kreće ka napred. Ukoliko vašu bebu držite za obe ruke, ona će manifestovati pokušaj hodanja, ali s obzirom da je ovakav hod nestabilan, nepravilan i pasivan ne preporučuje se kao model za uvežbavanje hoda!

Povezane vesti

Važna napomena: Kada je u pitanju usvajanje i razvoj kompleksnog motornog obrasca kao što je hod, tolerišu se i "kašnjenja" do četiri meseca! Važno je da se prvenstveno stvore preduslovi za hod i da dete prođe sve faze razvoja hoda, hod uz podršku sa obe ruke, hod uz podršku sa jednom rukom, hod uz jedan do dva iskoraka pa sedanje, hod uz sedam do osam iskoraka sa širokom površinom oslonca i podignutim eleviranim ručicama, hod sa manjom površinom oslonca i diskretno podignutim ručicama, hod sa diskretno proširenom osnovom i spuštenim rukama i konačno samostalan, siguran hod sa reciprocitetom gornjih i donjih ekstremiteta. Neko dete će taj samostalni, zreli hod sa reciprocitetom usvojiti sa 16 meseci a neko u 21. mesecu i kod oba deteta se psihomotorni razvoj procenjuje kao adekvatan! Roditelji treba da znaju da je bitna postupnost i zastupljenost svih faza u razvoju hoda, kao i davanje dovoljno vremena detetu za usvajanje ovako kompleksne motorne koordinacije!

Najnovije

Vesti

Porodica