Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kap po kap: Kako se pravilno pije voda

Pijenje vode je nešto više od samog procesa prislanjanja čaše na usne i gutanja. Način na koji ovo radite, može vam promeniti život

  Izvor: Foto: Shutterstock

Drevna ajurveda (tradicionalna medicina u Indiji) nam donosi neophodne smernice za nešto čemu naizgled saveti nisu ni potrebni. Reč je o umetnosti pijenja vode.

Evo osnovnih preporuka kako da unosite vodu u organizam:

1. Pre svega, sedite dok pijete vodu (baš kao što to činite dok jedete)

O ajurvedi

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, ajurveda je najstariji održan sistem zaštite zdravlja u svetu. Zapisana je pre 5.000 godina, a natsla je u drevnoj Indiji. Izraz ajurveda ima sanskritske korene i nastao je od reči „ajus“, koja znači život, i „veda“, koja znači znanje ili mudrost. 

2. Popijte gutljaj, ne ispijajte celu čašu. Čak je i disanje vrlo bitno u procesu pijenja vode. Mali gutljaj, gutanje, disanje. Ponovite.

3. Ne gutajte previše vode odjednom već raspodelite unos tokom dana, da bi je telo bolje upilo.

Povezane vesti

4. Izbegavajte hladnu vodu. Temperatura vode treba da bude najmanje sobna.

5. Nakon jela popijte samo mali gutljaj vode. Ukoliko popijete previše dok jedete, trbuh neće imati dovoljno prostora za probavne procese.

6. Previše vode ne treba unositi ni pre jela.

7. Količina vode koju treba uneti u organizam varira od čoveka do čoveka. Međutim, ukoliko osetite žeđ znate šta da učinite.

8. Žeđ je prirodni poriv i treba ga poslušati.

Povezane vesti

9. Boja urina ukazuje na to da li telo ima dovoljno vode. Ukoliko nije bistar i boje slame, trebalo bi da unosite više tečnosti.

10. Ukoliko su vam usne suve, telo vam je verovatno dehidrirano.

Pravila su veoma laka za primenu, a mogu napraviti ozbiljnu promenu u načinu na koji se osećamo. Potrebno je da postanemo svesni toga šta unosimo u sebe i da osluškujemo signale koje nam telo daje. Nemojte zanemarivati žeđ.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica