Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Kako se leči šarlah?

Šta izaziva ovo oboljenje, kako prepoznati simptome i koja terapija se primenjuje u lečenju mališana, otkriva pedijatar dr Biljana Kostić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šarlah je infektivno oboljenje koje izaziva bakterija beta hemolitički streptokok grupe A.

Bolest je specifična i karakteriše je najčešće oboljenje krajnika u vidu angine. Ubrzo se na karakterističnim mestima, često na licu (oko usta i nosa), a zatim i po telu pojavi prepoznatljiva sitnozrnasta, crvena ospa u obliku leptira.

Povezane vesti

Ona nastaje tako što ova bakterija  luči jednu toksičnu materiju, koja može da izazove i svrab.

Savet je da svi oni koji su bili u kontaktu sa obolelim detetom (deca u vrtiću, školi, članovi porodice) urade bris grla

Bolest je češća u kolektivima (vrtićima i školama ). Izvor (kliconoša) je već obolelo dete. Prenosi se svega za nekoliko dana.

Simptomi

Početak može izgledati vrlo dramatično. Šarlah prati visoka temperatura i jaka gušobolja, dete ponekad i povraća i odbija da jede. Osip se pojavljuje nešto kasnije.

Povezane vesti

Dijagnoza

Iskusni pedijatri vrlo brzo mogu da prepoznaju o čemu se radi. Ponekad nalaz može zavarati, jer postoje i virusna oboljenja sa sličnom kliničkom slikom.U tom slučaju potrebno je dodatno uraditi  krvnu sliku, bris grla ili brzi strep-test.

Terapija

Terapija je efikasna. Koriste se sirupi na bazi penicilina, a retko se daju injekcije, samo kod komplikovanih slučajeva. Deci koja su alergična na penicilin prepisuju se Eritromicin, Hemomicin ili Klaritromicin sirupi. Terapija traje sedam do 10 dana.

Povezane vesti

Bolest se od strane pedijatra obavezno prijavljuje gradskom zavodu, a roditelji obaveštavaju vrtić ili školu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica