Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 činjenica o samohranom roditeljstvu

"Ne možete biti i otac i majka svom detetu" i još devet saveta za roditelje koji sami brinu o svom mališanu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Biti roditelj težak je i odgovoran zadatak, koji je često dvostruko teži kada se radi o samohranom roditeljstvu.

Evo saveta kako da se postavite ukoliko bez partnera odgajate dete... 

1. Bolje je dobar razvod nego loš brak.

Podrazumeva se da je za decu idealno da rastu uz oba roditelja koji su uravnoteženi, zdravi (mentalno, fizički, emotivno, psihički...), posvećeni deci i porodici. Ali, kada to nije slučaj, kad između roditelja postoje problemi koji se na drugi način ne mogu rešiti, onda je i za decu razvod njihovih roditelja - bolje rešenje. Deca rastu zdravije i rasterećenije, uz jednog roditelja koji je uravnotežen, nego uz dva koji su u stalnim međusobnim svađama, sukobima, tučama. 

2. Ne možete biti i otac i majka svom detetu.

Rečenica: "Ja sam mu i otac i majka" potiče otuda što samohrane mame (po našem zakonu deca posle razvoda u najvećem broju slučajeva budu dodeljena majkama), sebe često doživljavaju duplo odgovornima.

Povezane vesti

One  misle da moraju biti dobre, odgovorne, vredne, požrtvovane koliko i otac i majka zajedno. Međutim, nemoguće je biti uspešan istovremeno u dve uloge za dva roditelja.

3. Samohrani roditelji treba da imaju isti vaspitni cilj kao i oni roditelji koji su u kompletnim porodicama.

Zdravo, samouvereno, kooperativno dete koje otvoreno pokazuje svoj stav i nema strah da kaže svoje mišljenje jeste želja većina roditelja. Nema razloga da pristanete da, ukoliko ste samohrani roditelj, vaš cilj bude manji. 

4. Deca koja žive samo sa jednim roditeljem ne moraju trpeti negativne posledice razvoda.

Ova deca nemaju niti lošija akademska postignuća niti na bilo kom polju postižu lošije rezultate nego ona deca koja žive sa oba roditelja. 

5. Samohrani roditelji su više zaštitnički orijentisani prema deci nego potpune porodice.

Zbog nemogućnosti da svoje obaveze sa nekim podele, preterane zaštitničke uloge, velike usmerenosti isključivo na dete… većina samohranih roditelja preteruje u potrebi da svoju decu zaštite. Time, utiču na njihovo samopouzdanje i uskraćuju im samostalnost, neophodnu za svaku uzrasnu fazu.  

6. Samohrani roditelji imaju prava na svoju privatnost.

Ukoliko ste vi u ulozi samohranog roditelja, istovremeno sa tim, vi ste i osoba sa vrlinama i manama, imate pravo na svoje potrebe, čak i na svoje hirove, na svoje instinkte i nagone. Vaša apsolutna posvećenost detetu nepovoljna je i za dete i za vas, jer ćete ga u tom slučaju posmatrati kao svog prijatelja, opterećivati ga svojim problemima, želeti potpunu kontrolu nad njegovim životom, bićete posesivni, preterano ambiciozni.

7. Važan je odnos deteta i sa drugim roditeljem.

Za zdrav razvoj deteta važna su oba roditelja. Deci je potrebna ravnoteža u odnosu na majčin autoritet (ili neautoritet), tj. na njen vaspitni stil. Devojčicama tata treba da bi mogle da pravilno razvijaju odnos prema suprotnom polu, dečacima da bi mogli da se identifikuju sa svojim polom.

Povezane vesti

Deca koja rastu uz intenzivno prisustvo oca imaju veće šanse za pravilan razvoj i razvijanje pozitivne slike o sebi. Ova deca (u odnosu na onu decu koja rastu bez prisustva oca) ranije progovore, ranije prohodaju, nasmejanija su, radoznalija. U kasnijem uzrastu, brže se navikavaju na obdanište i školu, lakše uklapaju među vršnjake, lakše prihvataju autoritet učiteljice, brže uspostavljaju radne navike. U još kasnijem dobu, otac postaje važan kako sagovornik, odrastao autoritet, drug.

8. Druge osobe iz detetovog okruženja (učitelji, vaspitači…) treba da znaju da dete živi samo sa jednim roditeljem.

Nemojte kriti status svoje porodice. Nemojte se stideti svojih odluka. Okolina vašeg deteta treba da bude upoznata sa činjenicom o njegovom porodičnom statusu, posebno ukoliko dete nosi ožiljke koje druga deca nemaju. Naime, oni mogu imati ružna sećanja, potisnute emocije, teškoće u kontrolisanju svog ponašanja, koja druga deca imaju u manje izraženom obliku ili nemaju uopšte.

Takođe, veliki broj dece razvednih roditelja bio je suočen sa svađama, tučama, užasnim scenama, najrazličitijim vređanjima i lažima svojih roditelja. Teže uspostavljaju odnose prijateljstva i poverenja sa vršnjacima, čak i kada su roditelji samo u čestim svađama, a ne i razvedeni. Kada su sa time upoznati i detetovi učitelji, oni mogu pronaći načine da vašem detetu budu podrška i olakšati mu proces školovanja. 

9. Samohrane roditelje čekaju drugačije zamke roditeljstva.

Zbog velike želje da dete zaštite i nemogućnosti da svoje brige podele, postoji rizik da dete vaša očekivanja ne može da ispuni. Ili, ako branite viđanje deteta sa drugim roditeljem, to vam se može vratiti kao bumerang, na primer, dete počne da idealizuje tog roditelja ("Tata bi mi to sigurno kupio", "Mama me nikada ne tera da jedem ono što ne volim").

10. Nije lako ali jeste moguće biti odličan samohrani roditelj.

Nije lako biti roditelj uopšte, zato pronađite načine da sebi, ukoliko ste u ulozi samohranog roditelja, pomognete. Napravite svoj mali svet, okružite se drugim osobama u koje imate poverenja. Još je bolje ako i oni imaju decu pa se viđate zajedno. Potražite pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova. Pokušajte da priuštite sebi vreme samo za sebe. Traženje pomoći nije znak slabosti. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica