Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečavanje karijesa: Primena fluorida kod dece

Da li su tabletice fluorida potrebne trudnicama i deci, savetuju stručni saradnici sajta Yumama...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sistematski pregled dece, a naročito oni u prvoj godini života, predstavljaju osnov za njihov pravilan rast i razvoj i zdravo odrastanje. U okviru sistematskog pregleda beba, najpre sa šest meseci, a zatim i sa godinu dana, neophodan je prvi pregled stomatologa. Mnoge su nedoumice oko upotrebe fluorida kod dece, te je tekst realizovan na osnovu protokola, a u saradnji sa dr Natašom Pejćić, sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Povezane vesti

Razvoj i mineralizacija zuba počinje još dok je beba u maminom stomaku. Veliki je izazov i zadatak za stomatologa, ali i za roditelje, da detetu obezbede adekvatnu negu i uslove da bi se zubi, i mlečni i stalni, pravilno razvili i formirali. Radi sprečavanja razvoja oboljenja usta i zuba je veoma važno primeniti adekvatne preventivne mere. Od svih preventivnih metoda sprečavanja karijesa, najznačajnije mesto zauzima primena fluorida.

Kako fluoridi deluju na zube?   

Fluoridi imaju karijes preventivni efekat. Oni to svoje dejstvo ispoljavaju na površini zuba, gde doprinose obnavljanju zubnog tkiva.

Načini primene fluorida

Fluoridi se mogu primeniti lokalno (na površini zuba) ili sistemski (kroz organizam).

Najčešća lokalna primena je upotreba pasti za zube sa fluoridima, koja je danas uobičajna stvar. Veliku ulogu u zaštiti zuba imaju i rastvori za ispiranje zuba sa fluoridima.

Povezane vesti

Takođe stomatolozi u ordinacijama primenjuju profilaktičke paste, rastvore, gelove za premazivanje zuba sa visokom koncentracijom fluorida.

Sistemski se fluoridi mogu primeniti kroz fluorisanje vode za piće, mleka, soli, davanje tableta sa fluloridima.

Tablete sa fluoridima predstavljaju visoko efikasnu i opravdanu metodu, koja dovodi do značajne redukcije karijesa.

Kada početi sa davanjem  tabletica fluorida deci?

U skladu sa najnovijim preporukama Svetske zdravstvene organizacije tabletice fluorida se NE daju trudnicama. Sa njihovom primenom treba početi od druge godine, kod dece koja su pod visokim rizikom za nastanak karijesa. Stepen karijes rizika utvrđuje stomatolog kliničkim pregledom.

Povezane vesti

Po novijim protokolima preporučene doze fluorida kod dece su:

Kod dece od 2. do 6. godine preporučuje se 0,25 mgF dnevno

Kod dece od 7.do 18 godine preporučuje se 0,50 mgF dnevno.

*Preporučene doze se daju pod predpostavkom da se u vodi za piće nalazi manje od 0,3 mg F/L.

Generalno vode za piće u Srbiji su siromašne fluorom i sadrže koncentraciju fluorida manju od 0,3 mg F/L. Međutim postoje mesta gde su prirodne koncentacije fluorida više (Sombor, Prokuplje, Aranđelovac, Vranjska banja, Novi Pazar). U područjima gde je koncentracija fluora optimalna ili viša, ne preporučuje se davanje tableta fuorida. U novije vreme sve više se koristi flaširana voda za piće, najveći broj njih sadrži optimalnu koncentraciju fluorida i mogu imati ulogu u sprečavanju razvoja karijesa.

Da li su fluoridi sigurni i bezbedni po zdravlje?

Fluoridi su veoma rasprostranjeni u prirodi. Nalazi se u vodi za piće, hrani, vazduhu, zemljinoj kori, biljkama, ljudskom i životinjskom organizmu.

Povezane vesti

Ipak pored toga što su široko rasprostranjeni i imaju važan značaj u borbi protiv karijesa, veoma često se postavlja pitanje sigurnosti i bezbednosti primene fluorida.

Još je Paracelzijus rekao: "Sve stvari su otrovne i ništa nije bez otrova; samo je doza ono što čini da neka stvar nije otrov".  Teško da se može dokazati da postoji potpuna neškodljivost bilo koje supstance. Najvažnije je utvrditi korist i štetu od primene neke supstance, a čak i za život neophodne materije su štetne u većim količinama. Tako je i sa flouridima, njihovo prekomerno unošenje ili nepravilna primena može izazvati fluorozu zuba, skelentu flurozu, kao i smetnje u digestivnom i urinarnom sistemu.

Da bi se izbegao bilo kakav rizik od primene fluorida važno je pridržavati se propisanih koncentracija.

  Dr Nataša Pejčić je doktor stomatologije, pred odbranom doktorske disertacije iz oblasti dečije i preventivne stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanim na domaćim i međunarodnim kongresima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica