Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad mišići karličnog dna oslabe: Kako rešiti problem nevoljnog mokrenja?

O postporođajnim problemima, izazvanim slabljenjem mišića karličnog dna, koji se odražavaju na život i psihu, žene nerado pričaju, iako postoje efikasne metode za njihovo rešavanje

 Izvor: Foto: Shutterstock


Trudnoća i porođaj prouzrokuju razne promene u telu, kako hormonalne tako i fizičke. Kombinacija hormonskih promena, pritiska materice na bešiku i napora prilikom porođaja, može oslabiti mišiće karličnog dna. A glavni problemi su spuštanje materice, nemogućnost kontrolisanja mokrenja (stres inkontinencija) i ništa manje po ženu opterećujuća seksualna disfunkcija. 

Oticanje bez kontrole

– Mišići pacijentkinja koje su se vaginalno porodile imaju tendenciju izduživanja i slabljenja, što dovodi do proširenja vaginalnog otvora i slabosti mišića karličnog dna – objašnjava dr Zoran Maričić, specijalista ginekologije i akušerstva Porodilišta Opšte bolnice Medigroup.

Pročitajte i... 11 promena na telu nakon porođaja

 – Na stepen ovih promena utiču i broj porođaja, bebina težina, godine, gojaznost, fizička kondicija i način života (alkohol, pušenje). Inkontinecija predstavlja nevoljno oticanje mokraće tokom napora a bez nagona za mokrenjem, i to najčešće prilikom smejanja, kašljanja, kijanja, vežbi ili tokom odnosa. 

U lakšim slučajevima dovoljne su Kegelove vežbe, stezanje mišića karličnog dna, dok se kod teških slučajeva pribegava hirurškom zahvatu

– Simptomi su brojni, jačeg ili slabijeg intenziteta, ali svaki utiče na kvalitet života i sposobnost obavljaju svakodnevne aktivnosti. Pacijentkinje opisuju problem kao težinu i pritisak u donjem delu stomaka i nemogućnost konrolisanja mokrenja – kaže dr Maričić. 

Nije zanemarljiv ni psihološki doživljaj, jer žene postaju nesigurne, osećaju strah pri izlasku iz kuće, gube samopouzdanje. Problem s mokrenjem često je praćen infekcijom poput zapaljenja mokrećne bešike, koja se, ako se ne leči, komplikuje bubrežnom infekcijom. Na vagini, zbog mehaničkih uticaja i poremećene cirkulacije, mogu se pojaviti ranice (dekubiti ili ulceracije) koje vrlo često krvare.


O problemu bez stida

Poremećaj funkcije krličnog dna dovodi i do nelagodnosti i bolnim polnim odnosima, neprijatnim, kako za ženu tako i za njenog partnera.


– O ovim problemima obično se nerado govori, a lečenje počinje tek kada su ovi procesi nepovratni u smislu korišćenja neinvazivnih procedura. Žene koje se svakodnevno nose sa ovim problemima ne treba da se libe razgovora sa svojim ginekologom, koji će ih posavetovati o adekvatnom lečenju – savetuje dr Maričić.

Laserska vaginoplastikaPostupak je bezbolan i traje 30-45 minuta. Već posle jednog tretmana problem se rešava i nema potrebe za hirurškim zahvatom u budućnosti. Oporavak je brz i ne zahteva analgetike ili antibiotike, a prvi kontrolni pregled je posle mesec-dva. Rezultati se proveravaju merenjem čvrstine mišića vagine (perineometar), a koriste se i specifični standardizovanu upitnici kojima se procenjuje kvalitet života pre i posle tretmana.

Za postavljanje dijagnoze, pored kliničke slike i ginekološkog pregleda, koriste se različite dopunske dijagnostičke procedure, pa se tek onda donosi odluka o vrsti terapije. U lakšim slučajevima savetuju se Kegelove vežbe, stezanje mišića karličnog dna, dok se kod teških slučajeva pribegava hirurškom zahvatu.


Pročitajte i... Kako se izvode Kegelove vežbe

– Savremen i efikasan metod je lasersko vaginalno podmlađvanje ili laserska neinvazivna vaginoplastika, koja efikasno poboljšava tonus, jačinu i kontrolu vaginalnih mišića, i smanjuje unutrašnji i spoljašnji dijametar vagine – objašnjava naš sagovornik.


– Terapija se sprovodi uz pomoć laserskog uređaja koji zagreva tkivo do temperature koja podstiče obnavljanje kolagena. Ovakvo ciljano povećanje količine kolagena brzo vraća tonus i snagu mišićima vagine i dna male karlice, popravljajući im funkciju.

Tekst: Tamara Kostić

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica