Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neželjene posledice kupanja: Upala uha kod dece u letnjem periodu

Boravak u vodi (moru, jezeru, bazenu) može dovesti do specifičnih problema sa ušima. Pročitajte preporuke lekara kako da sprečite infekcije i reagujete ukoliko one nastanu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za vreme leta, veoma su česte upale spoljašnjeg ušnog kanala (upala spoljašnjeg uha) kod dece.

Zbog čega nastaju infekcije uha?

Infekcija se razvija na početku ušnog kanala, a vlaga, odnosno uticaj vode, samo pogoduje prodoru bakterija i gljivica i doprinosi da se one brže šire i razmnožavaju.

Povezane vesti

Upala srednjeg uhaKada je reč o upali srednjeg uha, dete uz ove simptome (naročito bebe), mogu imati oslabljen apetit, povraćanje, dijareju i pojačanu sekreciju iz nosa. Zato nije loše uvek imati fiziološki rastvor i kapi za nos koje će sprečiti širenje sekreta na uho. Više o... Upala srednjeg uha kod dece - simptomi i lečenje


Dodatno "češanje uha" kada se svrab javi kao početni simptom, se ne preporučuje jer korišćenje štapića može dovesti do manje mehaničke povrede kroz koju će lako prodreti različiti mikroorganizmi i iskomplikovati infekciju.

Kako da ih sprečite?

Zato se preporučuje da se, po izlasku iz vode (bazena, mora), deci peškirom lagano i nežno posuše i izbrišu ušne školjke.

Povezane vesti

Ako je već došlo do infekcije, kod lakših slučajeva dovoljno je da kod sebe imate i primenite kapi za uši, ili ako na spoljnom uhu već postoji neka ranica, potrebno je naneti antibiotsku mast. Deci koja su sklona upali uha se ne preporučuje da rone.

Povezane vesti

Ako krenu komplikacije u vidu jakog bola, posebno na dodir, ako uho "procuri" ili dete dobije temperaturu, obavezno se treba javiti lekaru u mestu boravka. Lekar će proceniti da li se radi o gnojnoj upali uha i da li je potrebno uvesti antibiotik, kao i lek protiv bolova.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica